fbpx

Tornapályát és tanösvényt adtak át a hulladéklerakó helyén

Tanösvényt és tornapályát adtak át a XXI. kerületi Akácfa utcai kiserdőben csütörtökön, Csepel napján. A fejlesztésekre 24 millió forintot fordított az önkormányzat.

    Az átadáson Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az egészséges környezet és a szabadidő hasznos eltöltésének fontosságát hangsúlyozta.  “Ahhoz, hogy megbecsüljük a természetet, értékeljük az erdőt, meg kell ismerni” – mondta, hozzátéve: ez nem lehetséges könyvek vagy az internet útján. A tárcavezető úgy véli: egy nagyvárosban – ahol a természetnek csak kis szigetei vannak közel – különösen fontosak a parkerdők.
    Németh Szilárd (Fidesz-KDNP), Csepel polgármestere arról beszélt: szerette volna, ha a csepeliek visszakapják a kiserdőt és azt biztonságosan látogathatják. Közlése szerint a terület elhanyagolt volt, azt bandák uralták, sokan illemhelyként, illetve szemétlerakóként használták.
    A polgármester kijelentette: nem tűri, hogy bárki az erdőben randalírozzon, azt a lakásának tekintse vagy kisajátítsa mások elől. Hangsúlyozta, a rendvédelmi, együttélési szabályokat mindenkinek be kell tartania.
    A futópálya, tanösvény és tornapálya kialakítása csak az első ütem volt, ha azt tapasztalják, hogy érdemes továbbfejleszteni, akkor biztosítják ahhoz  az anyagiakat – mondta Németh Szilárd, aki kitért arra is: a kiserdőt helyi védettség alá szeretné vonni.
    Zámbó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója közölte, a 13 hektáros területen márciusban kezdték a munkálatokat. Első lépésként kitakarították a kiserdőt, ami 6 millió forintba került; 500 köbméter szemetet szállítottak el, ebből 320 köbméter kommunális hulladék volt, a többi építési törmelék.
    Kijelöltek egy 1,8 kilométer hosszú sétautat, amely a meglévő ösvényekhez, kerékpárúthoz és a horgásztóhoz vezető úthoz kapcsolódik, mellette 19 állomásos pályát alakítottak ki. Helyet kapott a területen egy fedett pihenő, tűzrakóhely, padok, továbbá olyan információs táblák, amelyek a környék élővilágát mutatják be – ismertette a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a hulladéklerakást sorompókkal akadályozzák meg.
    Július 18-a tavaly óta Csepel napja, annak emlékére: 1712-ben ezen a napon adott írásos engedélyt a sziget akkori ura, Savoyai Jenő herceg a sváb hadfiaknak arra, hogy a török dúlás után rendbe tegyék a területet.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .