fbpx

Kevesebb szemét Miskolcon a szelektív gyűjtés miatt

Jelentősen  csökkent a lakossági kommunális szemét mennyisége, amióta bevezették  Miskolcon a szelektív hulladékgyűjtést. Az újrahasznosítható hulladék  aránya jelenleg 7-8 százalék a városban, az európai uniós iránycél a 20  százalék lenne. 2015. január 1-jétől pedig, a parlament döntése szerint,  mindenkinek szelektíven kell majd gyűjteni a hulladékot.

Miskolcon egy pályázatnak köszönhetően 2003-ban kezdődött meg a szelektív hulladékgyűjtés bevezetése. Azóta is folyamatosan fejlődik a rendszer, aminek köszönhetően 2008-tól 2012-ig 56 607 tonnáról 44 285 tonnára csökkent a kommunális hulladék mennyisége. Évekre lebontva így alakult a változás: 2008-ban 56 607,26 tonna; 2009-ben 44 298,3; 2010-ben 48 921,7; 2011-ben 46 885,9; 2012-ben pedig 44 285 tonna kommunális hulladékot szállított el a városi közszolgáltató, az AVE Miskolc Kft.


– Jelenleg 7-8 százalék az újrahasznosított hulladék aránya Miskolcon – mondta el Molnár Attila, a cég ügyvezető igazgatója, majd hozzátette, hogy az európai uniós irány a 20 százalék lenne, tehát van még hova fejlődnünk.
Molnár Attila szerint a kommunális hulladék mennyiségének csökkenése elsődlegesen a szelektív hulladékgyűjtésnek köszönhető – de nem csak annak. – A szelektálással összefüggésben megváltoztak a vásárlói és az értékesítői szokások – magyarázta. – Ez azt jelenti, hogy vékonyabb, könnyebb, újrahasznosítható csomagolóanyagokat gyártanak, ezek közé tartoznak például a nem betétdíjas PET-palackok is. Ugyanígy a vásárlók is egyre inkább a fenntartható fejlődést elősegítő, újrahasznosítható csomagoló- és tárolóanyagokat keresik.
Miskolcon ma 107 lerakóval üzemel a szelektív hulladékgyűjtés, ez egészült ki tavaly a házhoz menő, zsákos rendszer bevezetésével. Ennek keretében a családi házak külön zsákokat kapnak a különböző újrahasznosítható anyagoknak, így a kukásautó szelektíven gyűjtött hulladékot tud elvinni minden második héten. A rendszerbe társasházak is bekapcsolódhatnak, így csökkenthetik a kommunális hulladék számára szükséges szemétgyűjtők űrtartalmát – és ezzel a fizetendő díjat.
Fontos is a rendszer bővítése, mert a parlament 2015. január 1-jét tűzte ki határidőnek a teljes szelektív lefedettségre, tehát ekkortól minden magyar háztartásnak környezettudatosan kell gyűjtenie a hulladékot – amihez biztosítani kell a rendszert is.
Molnár Attila ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy a speciális hulladékok kezelésére is felkészültek, és ingyenes elszállítási, elhelyezési lehetőséget is biztosítanak a lakosságnak. Ezek közül mindenki ismeri rendszeres januári szolgáltatásukat: ingyenesen elszállítják a kiszolgált karácsonyfákat. Népszerű az évente kétszer megszervezett lomtalanítás is. Azonban kevesebb miskolci ismeri és használja hulladékudvaraikat, pedig azzal is sokat spórolhatnak: három miskolci telephelyükre (József Attila utcai AVE telephely, Lorántffy Zsuzsanna és Bogáncs utca), a lakcímkártya bemutatásával mindenki bevihet negyedévente 250 kilogramm nem háztartási szemetet, például gumit, lomot, zöldhulladékot – és azt ott ugyancsak ingyenesen elhelyezheti.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.minap.hu/

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .