fbpx

Ha a fél város komposztál(na)

Felhívással fordult a Királyhelmec város polgáraihoz a bodrogközi település vezetése azzal a céllal, hogy a helyiek közül minél többen komposztálják a kertekben keletkező zöldhulladékot.

A város honlapján nemrégiben közétett felhívásban arról tájékoztatják a polgárokat, hogy a 223/2001-es számú törvény alapján a szlovákiai települések – állami hozzájárulás nélkül is – kötelesek biztosítani a szelektív hulladékgyűjtés feltételeit. Királyhelmecen egy korábbi sikeres pályázatnak köszönhetően már 2007-ben megteremtették a lehetőségét annak, hogy a háztartásokban keletkező szemetet a lakosok szelektálva gyűjtsék. A házakból azóta a különböző színű zsákokba összegyűjtött papírt, üveget, műanyagot és fémhulladékot az ezzel megbízott cég munkatársai – egy előre meghatározott harmonogram szerint – szállítják el, hulladékgyűjtő szigeteket azonban csupán néhány nagyobb lakótelepen alakítottak ki.

A közterület-fenntartó vállalat dolgozói minden évben egyszer díjmentesen elszállítják a lakóházak környékéről a kitett zöldhulladékot, a polgárok pedig az egész év folyamán a cég telephelyén mindenfajta illeték befizetése nélkül leadhatják a feleslegessé vált háztartási gépeket és elektromos berendezéseket.

Problémát jelent azonban, hogy a már említett jogszabályba foglaltak a zöldhulladék szelektív gyűjtését, tárolását és rendszeres elszállítását is előírják, s ezt a felhívás szövege szerint Királyhelmecen csak úgy tudnák megoldani, ha a szemétdíj összegét minimum 50 százalékkal megemelnék. Arról nem is szólva, hogy ehhez a településnek speciális gyűjtőkonténereket is vásárolnia kellene, ami szintén komoly kiadással járna. Ha azonban a város lakosainak legalább fele vállalná, hogy a zöldhulladékot saját maga komposztálja, a központosított szelektív gyűjtés bevezetésére nincs szükség. A felhívásban ezért arra szólítják fel a polgárokat, hogy minél többen csatlakozzanak az akcióhoz, a hamarosan minden háztartásba kiküldött, ezzel kapcsolatos szerződéseket pedig aláírva juttassák el a városi hivatal illetékes osztályára. Királyhelmecen egyébként hosszú ideje komoly gondot okoz, hogy a településnek jelentős összegű kintlévőségei vannak: például a kifizetetlen szemétdíjakból tavaly 204 203 eurós hiány, a különböző adók be nem fizetéséből pedig 77 201 euró bevételkiesés származott. A város a hulladék gyűjtését és tárolását végző vállalatnak 132 989 euróval tartozik.

Forrás: ujszo.com

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .