fbpx

Nyakig a pelusban

Az egyszerhasználatos pelenkák látható szemétként maradnak jelent a természetben akár többszáv évig is anélkül, hogy lebomlanának. Senki nem tudja biztosan, hogy egyáltalán lebomlanak-e, hisz az első szintetikus pelenkák még mindig a szemét telepeken vannak.

Laboratóriumi kisérletek alapján és pelenka típustól függően 250 és 500 év közöttre becsülik az esetleges lebomlásukat. Vagyis sokkal azután, hogy gyerekeink, unokáink és déd-déd unokáink elmennek.

Tudtad, hogy a harmadik legnagyobb fogyasztói termék-hulladék (a papír és egybéb műanyag után) a szintetikus pelenka? Egy családban ahol pelenkás korú gyerek van a háztartási szemét felét képezi az eldobott pelenka. Az egyesült államokban 27.8 billióra becsülik az évenkénti pelenka szemetet! Romániában 81.600 tonnát jelent évente az egyszerhasználatos pelenkaszemét. (forrás: Real nappy Association)

Az eldobható pelenkák használatával egy gyermek szobatisztaságáig 1 tonnányi többszáz évig nem lebomló hulladék keletkezik. Rajtunk múlik, hogy a gyermekeink és unokáink milyen világot örökölnek tőlünk. A tudatos vásárlási szokások kialakításával nagy mértékben csökkenthető a szemét mennyisége és az energiafelhasználás. Érdemes figyelembe venni az egyszerhasználatos pelenka előállítás során keletkező hulladékot és felhasznált energiát is, valamint a nagy mennyiségű puhafát, melyet alapanyagként használnak. Ehhez képest a mosható pelenkák előállítása és mosása elenyésző mértékben terheli a környezetet, az elhasznált vizet víztisztító állomások kezelik, a termelésnél az elektromos szemetet kompenzálja, hogy helyi munkahelyeket létesültek.

Forrás: http://trezymoshatopelenka.blogspot.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .