fbpx

TrashOut: A RuNet interaktív hulladéklerakó térképe

Új környezetvédelmi mobil alkalmazás jelent [ru] meg Oroszországban. A neve TrashOut [en], és tulajdonképpen egy interaktív szemétlerakó térkép, amelyen a felhasználók jelölik be a az illegális hulladéklerakókat.

Az ingyenes iOS és Android alkalmazás korábban már elérhető volt más nyelveken is, és most már oroszul is használható, köszönhetően a TrashOut és az Emerald Planet [ru] civil kezdeményezés közötti együttműködésének. Ezzel a partnerséggel Oroszország is csatlakozik a globális környezetvédelmi kezdeményezéshez.

A TrashOut nem is jöhetett volna jobbkor Oroszországnak. Az országunk katasztrofális helyzettel néz szembe, ha a szilárd háztartási hulladékról van szó: a Roszprirodnadzor [szövetségi környezetvédelmi ügynökség] szerint a háztartási hulladék több mint 90 százaléka kerül a lerakókba, amelyből országszerte több mint 35 000 van – a többségük engedély nélkül működik. Ezek helyrehozhatatlan károkat okoznak a környezetnek, valamint az emberek egészségre is ártalmasak. A TrashOut és néhány civil aktivista segítségével felderítjük az illegális kis- és nagyméretű hulladéklerakókat. A legfontosabb az egészben, hogy így világosan megmutathatjuk a probléma mértékét a hatóságoknak és az orosz közvéleménynek, és sürgős intézkedéseket fogunk követelni a hulladéklerakók ártalmatlanítására. Szimbolikus jelentőségű, hogy az alkalmazást éppen a környezet évében fordították le oroszra.

Oroszországban hagyomány, hogy tavasszal tartják a szubbotnyikszt [önkéntes takarítási nap] és más közösségi szemétszedő akciókat. Az Emerald Planet környezetvédelmi kezdeményezés arra ösztönzi az embereket, hogy vegyenek részt ezeken az eseményeken, és szélesebb körben az oroszokat, hogy jelöljék be az illegális lerakókat a TrashOut alkalmazással.

Ahhoz, hogy részt vegyünk az illegális hulladék lerakó világtérkép megrajzolásában nem kell mást tenni mint:

  1. Telepítsük az alkalmazást a telefonra. A TrashOut app elérhető iPhone-ra és Androidra is.
  2. Jelöljük be a térképen a hulladéklerakót. Ha illegális lerakót találtál, készíts róla fotót a TrashOut alkalmazással, válaszd ki a lerakó méretét, és a leginkább jellemző szemét típusát, ezután az új jelzés megjelenik a térképen. Az alkalmazás automatikusan meghatározza a szemétlerakó helyét.

Linkek az alkalmazásokhoz:

Az interaktív térkép adatai felhasználhatók a hulladéklerakók felszámolásához szükséges útvonalak tervezéséhez, az állami ügynökségek és környezetvédelmi szervezetek közötti keretprogram részeként.

A  TrashOut alkalmazást egy fiatal szlovák öko-aktivista fejlesztette, aki eldöntötte, hogy készít egy hatékony eszközt, amely segít azonosítani, rögzíteni és frissíteni az illegális hulladéklerakók helyét a világtérképen mobiltelefon segítségével. 2013 elején a TrashOut alkalmazás a döntőben szerepelt a legjobb európai mobil alkalmazások versenyében (European AppCup).

A cikk szerzője [ru] Jekatyerina Izmesztjeva. Az eredeti, orosz nyelvű cikk a Teplica társadalmi-technológiai oldalon érhető el.

Írta Teplitsa · Fordította Fekete Árpád

Forrás: http://hu.globalvoicesonline.org

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .