fbpx

Több mint 3 ezer milliárd jüant fordít a levegő- és vízszennyezés kezelésére a kínai kormány

Központi forrásokból több mint háromezer milliárd jüant (111 ezer milliárd forintot) fordít a víz- és levegőszennyezés kezelésére a kínai kormány a következő években – írja a Hszinhua hírügynökség.

    A hírt a Hszinhua cikke szerint egy hétvégi fórumon erősítették meg a környezetvédelmi minisztérium szakemberei.
    Az eseményen elhangzottak szerint a levegőszennyezés kezelésére 1,7 ezer milliárd jüant tervez fordítani a kormány a következő öt évben. A szándék komolyságát mutatja, hogy ez az összeg csaknem a fele a világgazdasági válság 2008-as kitörését követő központi gazdaságélénkítő csomag négyezer milliárd jüanos összegének. 


    A központi forrást a China Daily napilap értesülései szerint mindenekelőtt a légszennyezés által legsúlyosabban érintett területeken, így például Észak-Kínában és az egészségre legártalmasabb, úgynevezett finom porszemcsék (PM2,5) sűrű koncentrációját mutató városokban használnák fel. A központ célja az, hogy ezeken a területeken 2017-re a 2012-es értékhez képest 25 százalékkal szorítsák vissza a szennyezésmértékét. 
    A vízszennyezés kezelésére a következő öt évben mintegy 1,5-2 ezer milliárd jüant fordítana a kabinet. Ebből az összegből az ivóvízforrások fokozott ellenőrzését oldanák meg, valamint a vízszennyezés megelőzésének és szabályozásának rendszerét fejlesztenék. 
    A részletek kidolgozása jelenleg is zajlik, a végleges tervet jövő év elejére várható. 
    A kínai kormány számára kulcsfontosságú lehet a kérdés kezelése, az ugyanis nagyon komoly társadalmi elégedetlenség forrásaként szolgálhat a jövőben. Mind a levegő-, mind a vízszennyezés kérdése gyakori téma a kínai sajtóban és a civil véleménynyilvánítás első számú platformját jelentő kínai mikroblogokon. 
    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a húsz legszennyezettebb világváros közül 16 Kínában található, s minden egyes nap 100 milliónál több ember lélegzik be az országban egészségtelen levegőt. A környezetvédelmi minisztérium szerint az ország ivóvízellátásának harmadáért felelős talajvizek 90 százaléka szennyezett ma valamilyen mértékig, 60 százalékuk súlyosan, a folyók közel 20 százaléka olyannyira szennyezett, hogy mindenféle kapcsolat veszélyt jelent az emberekre.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .