fbpx

„Ha nem újrahasznosítasz, te fizeted meg az árát!”

Az elektromos hulladék begyűjtése mellett a környezettudatosság reflexszé változtatásán is ügyködik a RoRec. A hulladékfeldolgozás jelenéről és jövőjéről is nyilatkozott Florin Popa az egyesület regionális igazgatója.

Florin Popa, a RoRec regionális igazgatója

— Kezdjük a legelején: Mi a RoRec, hogyan jött létre, és mi a küldetése?

— A RoRec betűszó jelentése: Román Hulladékfeldogozásért Egyesület. Szatmár megyében tavaly kezdtük el aktivitásunkat, miután kisebb településeken „bemelegedtünk”, idén februárban bejelenthettük: Szatmárnémetiben is gyűjtjük az áramot fogyasztó háztartási gépekből álló elektronikus hulladékot. Mint minden más településen, itt is szervesen együttműködünk a polgármesteri hivatalokkal és a megyei környezetvédelmi ügynökséggel. Összetett munkát végzünk, nem egyszerű felépíteni és hatékonyan működtetni a logisztikai gépezetet, ezért kezdünk minden régióban a kisebb lakosságot számláló településeken, hogy kisebb legyen a szórás, amíg kialakul a kívánt munkarend. Hulladékgyűjtő egyesület mellett nonprofit egyesület is vagyunk, amelyet a román piacon is jelen lévő, nagy háztartási gépeket gyártó multinacionális cégek hoztak létre. A tíz alapító mellett további kétszáz társult tag áll ma a RoRec mögött. A saját költségen való hulladékfeldolgozó egyesület létrehozásának és fenntartásának oka, hogy a gyártónak az általa piacra dobott termékek természetből való eltüntetéséről is gondoskodnia kell, megakadályozandó a környezetszennyezést. A polgármesteri hivatalok azért álltak mellénk, mert nekik is kötelességük a lakossági hulladékbegyűjtés, és nagyban egyszerűsödik a környezetbarát hulladékkezelés ügye, ha mi egyenesen a használótól vesszük át az egyébként nem lebomló elektromos hulladékot, nem pedig a köztisztasági vállalat által már egyszer összeszedett hulladékból válogatjuk ki. A mi esetünkben nagyon fontos a kapcsolattartás és a tájékoztatás, hiszen a lakosságnak is vannak kötelességei az elektromos hulladékgyűjtés terén. A háztartási gépekre ragasztott jelek között ott van egy áthúzott szemeteskukát ábrázoló rajz is, ami azt jelenti, hogy az illető terméket szemétbe dobni nem szabad, mert így káros anyag kerül ki a természetbe. És ha nem szabad a szokott helyre dobni, akkor meg kell mondani, hogy hová lehet ezeket kidobni, és itt lép képbe a polgármesteri hivatal, amelyikkel közösen nemcsak azt mondjuk meg, hogy hová lehet az ilyen gépeket kidobni, hanem azt is, hogy mikor. A küldetésről szólva: nekünk nem csak az a dolgunk, hogy begyűjtsük az elektromos hulladékot, hanem az is, hogy egyetlen lakossági igény se maradjon kielégítetlenül, egyetlen kérdés se maradjon megválaszolatlanul, egyetlen lakossági probléma se maradjon megoldatlanul. A hulladékbegyűjtés és -újrahasznosítás mellett fontos feladatunk szakszerű szolgáltatást is nyújtani tevékenységünk során.

— Mi a sorsa a begyűjtött hulladéknak, hogyan működik a „fordított gyártósor”?

— A lakosságtól és vállalkozásoktól begyűjtött, használaton kívüli villamos eszközök a legkorszerűbb módszerekkel vannak kezelve, és a legkorszerűbb gépsorokon kerülnek vissza újra a hasznos körforgásba, óvva ezzel a természetet. Begyűjtése és a legközelebbi raktárban való elhelyezése után minden gép adata kategória-alapú kartotékolásra kerül. A nyilvántartó szoftver szigorú algoritmus alapján statisztikát készít mindenről, jelentést állít össze, ami elérhető a környezetvédelmi ügynökség és a polgármesteri hivatal által egyaránt. Kategóriák szerint más-más újrahasznosítási folyamatra van szükség, de vegyünk példának egy hűtőszekrényt. Az ilyen komplex hulladék feldolgozása pénzbe kerül és nem nyereséges, ellentétben az olyan szelektíven gyűjtött anyagokkal, mint amilyen a vas, a műanyag vagy a papír. Olyan hulladékkezelőhöz kell vinni, amelyik tud mihez kezdeni a kompresszorban lévő olajjal, semlegesíteni tudja a hűtőcsövekben keringő freongázt, helyet talál az oldallapokban és az ajtóban lévő szigetelésnek és a nagy mennyiségű műanyagnak is megtalálja az útját vissza a termelésbe.

— Mi történik, ha nem bizonyul hatékonynak az elektronikai hulladékgyűjtés?

— Van egy mennyiségbeli előírás az Európai Unió részéről: fejenként évi 4 kilogramm elektromos hulladékot kell begyűjtenünk. Meg kell mondanom, ezen a téren nagyon rosszul állunk. Országos szinten 0,9 kilogrammnál tartunk, ehhez képest Szatmár megyében évi 1,2 kilogrammnyi elektronikus hulladék gyűlt eddig össze. A jelenlegi helyzet tehát rossz, azonban az az igazság, hogy fejlődött a romániaiak hulladék-tudatossága, persze a céltól még nagyon-nagyon messze vagyunk. És az a baj, hogy az uniós biztosok országos számokat néznek, ha egy megye túlteljesít, nem jelenti azt, hogy emiatt bármiféle kivételezésben lenne része. Ha pár éven belül nem érjük el a fejenkénti évi négy kilogrammnyi elektromoshulladék-begyűjtési szintet, szerződésszegési procedúra hatálya alá kerül az ország, és a nem hatékony hulladékfeldolgozási aktivitás miatt illetékfizetési kötelezettséget ró ki rá az Unió, ennek árát egyaránt megfizeti majd a gyártó, a helyhatóság, a környezetvédelmi tárca és velük együtt a lakosság is.

— A RoRec egy nonprofit egyesület. Miből tartja fenn magát?

— Az elektromos gépek vásárlásakor a fogyasztó által kifizetett környezetvédelmi bélyeg árából. A ma hatályos törvénykezés értelmében a gyártók a fogyasztóval fizettetik meg az újrahasznosítás költségeit, a gépek árából átlagosan öt-tíz lejnyi ez az összeg. A környezetvédelmi illeték ez év februárjáig kötelező módon külön volt feltüntetve a boltok polcain, mostantól ez nincs így, kifizetni a fogyasztó továbbra is kifizeti, akkor is, ha a versenyhelyzet miatt a gyártók igyekeznek ezt a költséget maguk „lenyelni”. A gyártók ebből a forrásból tartják fent a RoRec-et, amelyik azonban ezért cserébe elszámol tevékenységével a gyártók felé: ennyit gyűjtöttünk be, ennyit hasznosítottunk újra, hasznos helyre ment a pénz.

— Milyen gépektől szabadulnak leggyakrabban a szatmáriak?

— A szórás nagy. Éjjeli lámpától hűtőszekrényig minden ráfér a palettára, de elsősorban a sok helyet foglaló nagy háztartási gépekkel találkozunk, mint amilyenek a hűtőszekrények, hűtőládák vagy a mosógépek. De sok a kidobott televízió is, ezekből főleg azért van sok, mert ezek a legelterjedtebb háztartási elektronikai cikkek, ezekből van a legtöbb. De az utóbbi időben felbukkannak már régi, elromlott, korszerűtlen számítógépek, laptopok és monitorok is.

— Milyen irányba halad a RoRec, mit tesz azért, hogy növelje a hatékonyságát, és mielőbb elérje a hulladék-újrahasznosítási kötelezettség minimumát?

— Tudjuk a törvény által előírt kötelezettségeinket és lehetőségeinket. Tagjai vagyunk a hulladékkezelés páneurópai egyesületének, ami azt a célt szolgálja, hogy tisztában legyünk az uniós törvénymódosításokkal, minél hamarabb tudjunk ezekre reagálni, célunk, hogy a RoRec legyen a hulladékfeldolgozás legkorszerűbb előfutára. Szeretnénk állandósítani a gyűjtőpontok nyitva tartását, szélesebb körű gyűjtő-központokat kell létrehoznunk, és ha el akarunk jutni a kitűzött célhoz, csúcsra kell járatnunk a hulladékért házhoz menés rendszerét. Időszakosan tájékoztató kampányokat kell szerveznünk, folyamatosan napirenden kell hogy tartsuk a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát, nap mint nap sulykolnunk kell mind a lakosság, mind a gazdasági szereplők fejébe: ha nem újrahasznosítasz, te fizeted meg a környezetszennyezés árát!

— Jó újrahasznosítók a szatmáriak?

— Az újrahasznosításra felajánlott elektronikai hulladék mennyiségét tekintve mindenképpen az országos átlagnál környezettisztelőbbek. Megyén belül a Kaplony környékiek értették meg a leghamarabb, miért fontos az, amit csinálunk, a szatmári települések közül az ide valósiak adták le a legtöbb áramfogyasztó háztartási gépet újrahasznosítási célra. Jó csapatjátékosok a szatmáriak, érdeklődnek az iránt, hogyan szabadulhatnának meg elektronikai cikkeiktől minél természetbarátabb módon. Keresnek minket, megosztják velünk javaslataikat, elmondják problémáikat.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.frissujsag.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .