fbpx

Megszűnik a búslakpusztai hulladéklerakó környezetszennyezése Zalában

Két pályázaton összesen közel 800 millió forint uniós forrást nyert Zalaegerszeg önkormányzata a több mint 4,2 hektáros búslakpusztai lezárt hulladéklerakó által okozott szennyezés megszüntetésére – jelentette be a hulladéklerakó területén tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján a város polgármestere.

    Gyutai Csaba (Fidesz-KDNP) elmondta: közel 38 millió forintot fordítottak a már bezárt hulladéklerakó rekultivációjának előkészítési szakaszára. A százszázalékos uniós támogatásból elkészültek a megvalósítási tervek, beszerezték a szükséges engedélyeket, amelyek alapján újabb pályázatot nyújtottak be a projekt megvalósítási, kivitelezési szakaszára.

reku
    A kivitelezési munkákra további, 758 millió forint meghaladó – ugyancsak százszázalékos – uniós támogatást nyert a város. A közbeszerzési eljárásokat követően elkezdődnek a kivitelezői munkálatok: a beruházás során például kiépítik technikai feltételrendszert, a kezelőfalakat, a kezelt vizet szivattyúzó rendszert és a kármentesítési monitoringot. A tervek szerint a kivitelezési munkák és a rekultiváció 2015. május végére fejeződik be.
    A jövőben olyan hulladékgazdálkodásra kell törekedni, amely lehetővé teszi, hogy a hulladék nagy részét újra lehessen hasznosítani és kevesebb kerüljön a lerakókba. A depóniákban viszont olyan körülményeket kell teremteni, hogy a búslakpusztai hulladéklerakóban kialakult helyzet ne ismétlődhessen meg – figyelmeztetett a polgármester.
    A dombépítéses hulladéklerakót egy régi bányagödör helyén alakították ki. A hulladékot a földfelszín alatt 10-35 méter mélységben helyezték el, az átlagos mélység 10 méter. A 4,2 hektáros területen elhelyezett tömörített hulladék meghaladja a 400 ezer köbmétert.
    Gyutai Csaba az előzményekről elmondta: a 80-90-es években a térségben egy osztrák tulajdonú vállalkozás nyerte el a hulladék elhelyezés jogát. A cég nem tartotta be a környezetvédelmi előírásokat, a hulladékot szigetelés nélkül helyezte el a lerakóba. A térségben másfél évtizede új, modern, valamennyi környezetvédelmi szabálynak megfelelő hulladék elhelyezési rendszert építettek ki, a búslakpusztai depóniát pedig 2000-ben végleg bezárták. A város önkormányzatnak viszont azzal kellett szembesülnie, hogy a lezárt lerakó környezetvédelmi veszélyforrást jelent, a káros anyagok beszivárognak a talajba, amelynek megszüntetésére megoldást kell találni.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .