fbpx

Vizsgálják a borsodi szénbányászat újraindításának lehetőségét

A mélyművelésű szénbányászat újraindítását fontolgatja Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a megyei önkormányzat, amihez partner lenne a japán gazdasági, kereskedelmi és ipari minisztérium energiapolitikai célkitűzéseit támogató energiagazdasági intézet (IEEJ) és a Chiyoda vállalat – jelentették be az intézmények képviselői Miskolcon szerdán, sajtótájékoztatón.

A borsodi szénmedencében számos mélyművelésű bánya működött, az utolsót csaknem húsz éve zárták be, ugyanakkor a föld mélye a szakemberek szerint több millió tonna szenet rejt még.
Ríz Gábor, a megyei közgyűlés alelnöke a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a szén stratégiai jelentőséggel bír, kitermelése csökkentené az ország importfüggőségét, a bányák újranyitása pedig munkahelyeket teremtene. Az úgynevezett tiszta szén technológia alkalmazása pedig lehetővé teszi a szén és a lignit környezetbarát felhasználását.
Tájékoztatása szerint az IEEJ megvalósíthatósági tanulmányt készít egy lehetséges magyarországi tiszta szén projektről.
Toldi Ottó, az NFM főosztályvezető-helyettese arról szólt, hogy a nemzeti energiastratégia egyik legfontosabb célja az ország importfüggőségének csökkentése, ezért lenne fontos a hazai forrásokra támaszkodni. Megfogalmazása szerint ma a földgáz beszerzési ára olyan magas, hogy újra rentábilis lehet a hazai szénvagyon hasznosítása. A cél az, hogy a szenet környezetbarát módon hasznosítsák, nemcsak az energiaiparban, hanem a vegyiparban is – mondta.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .