fbpx

Rekultiválják a régi szeméttelepet Pápán

Néhány nappal ezelőtt adtunk hírt arról, hogy az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás Tiszta Európa programjának második üteme lezajlott. A megye 158 települését tömörítő társulásnak azonban van még egy jelenleg is futó projektje, mely ugyancsak érinti Pápa városát.

 

„Az Észak-Balatoni Térség települési szilárdhulladék-kezelési rendszer működési területén lévő települési szilárdhulladék lerakók rekultivációjának megvalósítása” című projekt szintén európai uniós forrásból valósul meg – 3,5 milliárd forint támogatással –  és harminchárom régi hulladéklerakót érint. E harminchárom felhagyott szeméttelep egyike a pápai, melyben tavasszal kezdődtek meg a munkálatok. A Téglagyári út végén lévő telep hulladékkal borított területe 46.928 négyzetméter, az itt felhalmozott hulladék mennyisége 524.000 köbméter – ezt „tüntetik el” a projekt keretében.
-A pápai lerakó azon hulladéklerakók közé tartozik, melyek nemrég lettek lezárva, így végleges rekultivációról itt nem beszélhetünk. Ez a telep ezért egy átmeneti záróréteget kap, mely tíz évig biztosítja a gázelvezetést és a környezetszennyezés lehetőségének kizárását. Vagyis tíz év múlva majd végleges rekultivációt kell itt végezni – tudtuk meg Czaun János társulási elnöktől. Az elmúlt hónapokban megtörtént a végleges hulladéktest kialakítása, formázása és jelenleg az átmeneti záróréteg építése folyik, melyhez helyben előállított másodnyersanyagot is felhasznál a kivitelező. Emellett kiépítik a gázgyűjtő rendszert a keletkező depógázok helyszínen történő elégetésére és végül megtörténik a rézsűvédelem is. A projekt ütemterve szerint ez év harmadik negyedévében kezdődik majd a rekultivált terület műszaki átadása.
-A munkálatok befejezése után, a projekt végén ezen a területen terveink szerint zöldellő füvet, néhány év múlva pedig komoly növényzetet látnak majd a pápaiak, vagyis a korábbi „optikai bűn” helyett kellemes látvány tárul majd a szem elé – tette hozzá az elnök.
Pápa mellett a járás területén még három régi szeméttelep rekultivációja zajlik: a dákai lerakó 90 százalékban már elkészült, Pápasalamonban is dolgoznak a kivitelezők és még ez évben befejeződik a nyárádi lerakónál folyó munka is.
Czaun Jánostól megtudtuk, a harminchárom felhagyott hulladéklerakó közül eddig csupán egyben nem kezdődött meg a rekultivációs munka, a többi településen ütemterv szerint haladnak a munkálatok.

Forrás: papa-ma.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .