fbpx

Napelemeket szerelnek fel a szeméttelep megtelt parcellájára

Egy napelemekkel teli parkot létesítene a közeljövőben az ECO Bihor Kft. a helyi önkormányzattal partnerségben működtetett nagyváradi szeméttelepnek az egyik, nem veszélyes hulladékokkal megtelt 3,6 hektáros parcelláján. A Romániában pilótajelleggel kezdeményezett projekt részleteiről Pásztai Zoltán, a cég vezérigazgatója számolt be.

napelemeket (1)

Pásztai Zoltán

Mint elhangzott, sikeresen pályáztak a hazai Zöldipar Innovációs Programnak (Green Industry Innovation Programme Romania) a keretében az Innovation Norwey-en keresztül, a finanszírozó pedig a norvég állam, amely Romániának hasonló környezetvédelmi fejlesztésekre összesen 21 millió eurót különített el. Mint Pásztai hangsúlyozta, egyelőre a projekt előkészítési fázisánál tartanak, és mivel a norvég állam pozitívan bírálta el a tervüket, ezért indulásként megelőlegezett számukra 10 ezer eurót. A projekt dokumentációit ma kell benyújtaniuk, és amennyiben a támogatók rábólintanak, akkor a 3,1 millió eurós értékű projektre 49 százalékos, azaz 1,5 millió eurós támogatást kapnak, jövő tavasszal pedig hozzá is kezdhetnek a munkálatokhoz, amelyeket a terv szerint 2016-ban fejeznek be.

napelemeket (2)

A háttérben lévő parcellára kerülnek majd a napelemek

Szentes István műszaki igazgató a munkálatok részleteit ismertette. Mint mondta, a céljuk az, hogy a felgyülemlett hulladékot oly módon szigeteljék le, hogy az eső- és talajvíz ne szivárogjon be közé. A szigeteléskor beton és földréteggel vonják be a piramishoz hasonló parcellát. Ezáltal megakadályozzák, hogy a hulladék bomlásakor keletkező biogáz szennyezze a levegőt. A felületet gyepesítik, és végül a napelemek (összesen négyezer db.) felszerelése következik. Ezek óránként kb. 1 MW villamos energiát termelnek majd, amellyel akár egy kisebb falu energiaellátását is biztosítani tudnák.

A nap energiájának hasznosítása által az ECO Bihor Kft saját energiaforráshoz jut (számukra a megtermelt energia egyharmada elegendő lesz), a többletáramot pedig értékesítik.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.reggeliujsag.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .