fbpx

Önkormányzatok és hulladékgazdálkodás: hírek az országból

Oroszlány megvásárolta a helyi hulladékkezelőt, a martfűi szemét összegyűjtésére közérdekű szolgáltatót jelölt ki a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, elkészült az észak-balatoni hulladékkezelési társulás hárommilliárd forintos projektje.

Az oroszlányi önkormányzat megszerezte a helyi hulladékkezelő cég, a Remondis Oroszlány Zrt. 75 százalékos tulajdonrészét. A képviselő-testület szerdai ülésén kapott felhatalmazásával 576 millió forintot elutaltak a hulladékkezelő tulajdonosának – közölte a polgármester, Takács Károly az MTI-vel. Megerősítette, hogy az oroszlányi önkormányzat 280 millió forintot kapott a kormánytól a helyi hulladékkezelő cég megvásárlására.

Orbán Viktor miniszterelnök később kötelezettségvállalást írt alá további 296 millió forint támogatásra, mivel a kormánytámogatás meghatározásánál “technikai probléma” történt: a 75 százalékos tulajdonrész megvásárlásához 576 millió forintra volt szükség. Korábban a város közbeszerzési eljárásban akart hitelt felvenni a hulladékkezelő cég megvételére, ehhez megszerezte a szükséges kormányengedélyt, azonban az abban szereplő feltételekkel egy bank sem adott kölcsönt a városnak.

A német érdekeltségű anyavállalat ragaszkodott a korábbi megállapodás szerinti, július 31-ei fizetési határidőhöz, ellenkező esetben a szerződés érvényét veszti, és így veszélybe került volna Oroszlány, Tata és 13 falu mintegy 65 ezer lakosának hulladékszállítása. A Magyar Közlönyben is megjelent a határozat arról, hogy a kormány a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás biztosítása érdekében rendkívüli kormányzati intézkedések cím terhére Oroszlány önkormányzatának támogatásához 280 millió forint egyszeri átcsoportosítását rendeli el azonnali hatállyal.

A Belügyminisztérium augusztus 31-éig megállapodást köt az önkormányzattal a támogatás felhasználásának, elszámolásának és visszatérítésének feltételeiről. A minisztérium a támogatást december 2-áig történő elszámolási és visszatérítési kötelezettséggel folyósítja.

A törvények szerint a Remondis Oroszlány Zrt. jelenlegi formájában csak 2013 végéig szolgáltathat. A helyzetet súlyosbítja, hogy a depó betelt, oda már csak néhány hónapig helyezhető el a hulladék – ismertette Takács Károly. A cég vezetése nem kívánt nyilatkozni. Az MTI információi szerint üzemeltetőként 2011 novemberében elindította a depó bővítésének engedélyeztetését. Ezt első fokon elutasították, a másodfokú eljárásban pedig nem kapott választ a kezelő. A társaság gyűjti össze Oroszlány, Tata és 13 falu hulladékát, mintegy 65 ezer embernek biztosít szolgáltatást, illetve egy másik szolgáltatón keresztül az oroszlányi lerakóba kerül a bakonyaljai térség 15 ezer lakójának hulladéka is.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője közérdekű szolgáltatóként a többségében önkormányzati tulajdonú Remondis Szolnok Zrt.-t jelölte ki arra, hogy elszállítsa a hulladékot Martfűről, ahol július 24-e óta nem viszik el a háztartásokban, intézményeknél, vállalkozásoknál összegyűlt szemetet. Varga Béla tűzoltó alezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató szolnoki sajtótájékoztatóján elmondta: a szolgáltatót a személyi és tárgyi feltételek megléte és a szabad kapacitás alapján jelölte ki, a határozat ellen fellebbezésre nincs lehetőség.

A szolgáltató kijelölésénél a katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője a július 27. óta hatályos kormányrendelet szerint járt el. A határozatot azonnal végre kell hajtani, a kijelölés az új közszolgáltatási szerződés megkötéséig, legfeljebb kilenc hónapos időtartamra szólhat – közölte Varga Béla.

Lits László, a Remondis Szolnok Zrt. ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy a feladatot a társaság magától értetődően vállalta, mert “nem szerettük volna, hogy a martfűi lakosok tovább szenvedjenek a helyzettől, mivel elmondásuk szerint rengeteg szemét van a településen”. Bejelentette, hogy a gyűjtőedényeket hetente háromszor, pénteken, hétfőn és szerdán ürítik ki. A szolgáltatás díjáról előzetes kalkuláció még nem készült, utólagos elszámolás lesz, a lakosoknak a vonatkozó jogszabályok alapján kell majd fizetniük.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisvárosban július 24. óta nem volt hulladékszállítás, miután a korábbi szolgáltatónak, a Kun Hulladék Kft.-nek lejárt a szerződése, felhagyott a munkával, a gyűjtőedényeit elvitte. Az önkormányzat a gyűjtők pótlásáról azonnal gondoskodott, önkéntesek és a polgármesteri hivatal dolgozóinak bevonásával minden háztartást és vállalkozást ellátott gyűjtőedénnyel vagy speciális hulladékgyűjtő zsákkal. Egyúttal arra kérték a lakosságot, hogy addig, amíg nem oldják meg a hulladék elszállítását, csak azt a szemetet vagy felesleges holmit helyezzék a zsákokba, illetve a konténerekbe, amelyet feltétlenül szükséges.

Elkészült az észak-balatoni hulladékkezelési társulás hárommilliárd forintos projektje, amellyel lehetővé vált, hogy 158 településen korszerű módszerekkel gyűjtsék a települési szilárd hulladékot – közölte a tárulás az MTI-vel. Az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás a szilárdhulladékok teljes körű és szelektív szervezett gyűjtési rendszerének kialakítását célzó programhoz közel 2,5 milliárd forint támogatást nyert el európai uniós forrásból – ismertették. A fejlesztés ünnepélyes projektzáró rendezvényét a pápai városházán tartották.

A társulás tájékoztatása szerint a projekt keretében Veszprémben és Tapolcán egyebek mellett összesen 90 új gyűjtőszigetet alakítottak ki, emellett tízezer komposztládát osztottak ki a térségben élőknek, harmincezer edényt biztosítottak a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés bevezetéséhez, s 4200 gyűjtőedényt helyeztek ki a házhoz menő zöldhulladék gyűjtés bevezetéséhez. A projekt részeként speciális konténereket és járműveket is beszereztek. Emellett megépült a Pápai telephelyen egy 3600 négyzetméteres, veszélyes hulladék gyűjtésére is alkalmas hulladékudvar. A projekt meghatározó része, a királyszentistváni mechanikai kezelő technológia fejlesztése pedig lehetővé teszi, hogy a vegyesen gyűjtött hulladékból eredményesebben és jobb minőségben válasszák ki a hasznosítható hulladékot, növelve ezzel a lerakó élettartamát is.

Forrás: http://www.onkormanyzatiklub.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .