fbpx

Ökológiai vészjelzés Ukrajnában

Csernobilhoz mérhető katasztrófa fenyeget Ukrajnában, ahol a legmagasabb szintű ökológiai vészjelzést adták ki a Kárpátaljával szomszédos Ivano-Frankovszki megyében – jelentette ki Szerhij Arbuzov ukrán miniszterelnök-helyettes.

Az ott található dombrovkiji bányatóban mintegy 15 millió tonna vegyi méreg halmozódott fel, melyet az elmúlt 30 év folyamán egyszer sem semlegesítettek. A miniszterelnök bejelentése szerint elkezdődtek a védekező munkálatok. A helyszínre kiérkező ökológiai szakemberek szerint a csernobili atomerőmű tragédiájához mérhető katasztrófa fenyeget. Ha nem teszik meg a szükséges védekező intézkedéseket, akkor a becslések szerint mintegy 10 millió embert fenyegethet a szennyezés Nyugat-Ukrajnában. A vegyileg szennyezett tó közvetlen közelében mintegy 120 kilométeres körben a mezőgazdasági területek is veszélyben vannak, nem beszélve a közeli Szivka folyóról, amelyen keresztül még messzebbre is továbbterjedhet a szennyeződés.

A helyiek elmondása szerint a dombrovkiji bányatóba ellenőrzés nélkül hordtak mindenféle veszélyes mérgező anyagokat. A tó vizének legutóbbi elemzése kimutatta, hogy a káros anyagok aránya ezerszer haladja meg a megengedett szintet. A szakértők állítják: ha az elkövetkező hetekben nem kezdik el a vegyileg szennyezett tó semlegesítését, akkor a vegyi méreg bejut a vízrendszerbe, ami nem csak az ökoszisztémára, hanem az emberekre is ártalmas lesz.  Az ökológusok szerint lassan elvesztik a kontrollt a szennyeződés felett, ezért elmondásuk szerint a dombrovkiji bányató vizéből speciális eljárással ki kell vonni a mérgező anyagokat. Az országos sajtóban megjelent hírek szerint azonban a műveletek olyan hatalmas költségekkel járnának, hogy az összeget nem is hozzák nyilvánosságra.

Ukrajna országos szinten is egyre súlyosabb ökológiai helyzetben van. A kijevi sajtóban megjelent hírek szerint az országban felhalmozódott szemét mennyisége meghaladja a 30 millió tonnát. Szakértők szerint a tényleges mennyiség ennél akár sokkal több is lehet.  A helyzet odáig fajult, hogy Mikola Azarov ukrán kormányfő is önkéntes szemétgyűjtésre szólította fel az embereket. Emellett nagy a légszennyezettség mértéke, az ivóvízellátás helyzete pedig még ennél is ijesztőbb, vélik a szakértők. Utóbbi esetben a problémát az elhasználódott, elavult víztisztító berendezések és a megrongálódott vízvezetékek okozzák.  A 280 ezer kilométer hosszú szennyvízcsatorna- és vízvezeték-hálózat több mint 30 százaléka balesetveszélyes állapotban van. Ez alól a Magyarországgal szomszédos Kárpátalja sem kivétel. A megyében a víztisztítás és a víz minősége korántsem felel meg a követelményeknek. Ungvár lakossága az érvényben lévő paraméterek szerint emberi fogyasztásra alkalmatlan vizet használ. Ennek következtében megnövekedett a vesebetegségek, mérgezések és egyéb kóros megbetegedések száma – olvasható a kárpátaljai sajtóban.

Forrás: varsoft.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .