fbpx

Faluhelyen népszerű a szelektív hulladékgyűjtés

Vidéken nem nehéz szelektív hulladékgyűjtésre bírni az embereket. A falusiak többségének ugyanis természetes, hogy újrahasznosít bizonyos növényi vagy konyhakerti eredetű hulladékot.

Az érmelléki községben a napokban ért véget egy program, amelynek célja az ott élők szemléletformálása volt. Ennek eredményeként egyre többen tervezik a kertből, konyhából kikerülő szerves anyagok komposztálását.

Cseke Erzsébet számára természetes, hogy válogatva gyűjti a hulladékot, ezért is komposztál évek óta. A tárolóban dinnyehéj, fű és gaz van .

– Tavasszal a kertben szétszórjuk. Én logikusnak tartom, hogy a szemetes kukát nem ilyen hulladékkal töltjük meg. Egész héten rothadna, büdösödne, sokkal egészségesebb dolog, ha újrahasznosítjuk – mondta Cseke Erzsébet.

Az 1750 lelkes településen  öt szelektív sziget van. Ezekbe évente több tonnányi üveget, papírt és műanyagot dobnak. Álmosd polgármestere szerint az itt lakókat nem volt nehéz meggyőzni a fenntartható fejlődés és a hozzá kapcsolódó környezetkímélő módszerek fontosságáról.

– A papírhulladékot a kályhákban a téli tüzelés folyamán felhasználták. Az emberek nagy része a zöldhulladékot trágya formájában visszaforgatja, vagy a csirkével megeteti – nyilatkozta Köteles István polgármester.

A településen az önkormányzat is komposztál, nagyban. A közterületeken levágott zöldhulladék később visszakerül a termőföldekre, ahol zöldséget, gyümölcsöt termesztenek.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.dehir.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .