fbpx

Kaposvári szemét: A vállalkozók rosszul járnak

A somogyi megyeszékhely több vállalkozója azzal fordult lapunkhoz, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. (KVG) szolgáltatás nélkül akar tőlük szemétdíjat szedni. Augusztus elején ugyanis egy bonyolult jogi megfogalmazással teletűzdelt levelet kaptak a KVG-től, amiből az olvasható ki, hogy: ha egy kaposvárinak a saját lakásába van bejelentve a vállalkozása, akkor szemétdíjat kell fizetni az után.

Ezen az sem változtat, ha a vállalkozás gazdája, a lakás tulajdonosaként vagy bérlőjeként már fizet a kommunális hulladék elszállításáért. És az sem számít, hogy a vállalkozás „termel-e” egyáltalán hulladékot, vagy sem. Így mostantól például azok a tanárok, informatikusok, pályázatírók, biztonsági őrök, targoncások, gépkocsivezetők, kubikosok és újságírók is kénytelenek lesznek évi 36 ezer forint szemétdíjat fizetni, akik alkalmazottként nem, csak (kényszer)vállalkozóként kapnak munkát.

A meglepődött és megrökönyödött vállalkozók közül többen felhívták a KVG-t, és megkérdezték, tényleg jól értelmezik-e a cég levelét, s azt a választ kapták, hogy igen, fizetni kell a lakásba bejelentett vállalkozásuk után akkor is, ha ott semmiféle tevékenység nem folyik (mert ugye egy biztonsági őr, sofőr targoncás vagy kubikos milyen munkát is végezhetne a lakásában). Sőt, ha valakinek több vállalkozása is be van jelentve a lakásába, akkor valamennyi után ki kell izzadni az éves díjat.

Körbekérdeztük a többi megyeszékhely szemétszállításért felelő cégeit, hogy hol van még hasonló gyakorlat, mint Kaposváron, de Győrtől Szegedig, Pécstől Debrecenig sehol sem gondoltak arra, hogy dupla vagy akár többszörös szemétdíjat követeljenek azoktól, akiknek a lakásukba van bejelentve egy vagy több vállalkozásuk. A kérdezettek mindegyike azzal magyarázta a kaposvári ötletet, hogy – valószínűleg – a rezsicsökkentés miatt képződő veszteségét akarja csökkenteni a KVG.

Ezek után megkerestük a KVG-t, és szóban, majd írásban megkérdeztük, miért vezették be ezt a szemétdíjat. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a hulladékszállítást érintő rezsicsökkentés mekkora veszteséget okoz a cégnek, és ebből mennyit faragna le a lakásukba bejelentett vállalkozóktól remélt pluszbevétel. Választ nem kaptunk. Megkérdeztük a főjegyzőt is, hogy a hulladékgazdálkodásról szóló törvény melyik paragrafusa teszi lehetővé a duplán vagy többszörösen kivetett szemétdíjat. Kéki Zoltán címzetes főjegyző gyorsan válaszolt, s leveléből az derült ki, hogy félreértés történt.

A KVG ugyanis csak azokat az ingatlantulajdonosokat akarta levelével szemétdíj-fizetésre ösztönözni, akik sem ott lakóként, sem az oda bejelentett vállalkozásuk okán nem fizetnek az elszállított hulladék után. Mivel a KVG levele félreérthető volt, a cég kiküldött egy újabb, kiegészítő levelet. A pontosító levél a hozzánk forduló vállalkozókhoz eddig még nem érkezett meg. A történet érdekessége, hogy a megyei lap Fizetni a semmiért címmel már augusztus 10-én cikket írt a KVG leveléről, annak értelmezéséről és a vállalkozók felháborodásáról, s akkor sem a polgármesteri hivatal, sem a KVG nem jelezte, hogy a levelet az újság és a panaszosok rosszul értették.

Amikor a hozzánk forduló vállalkozókkal megosztottuk a főjegyző levelét, akkor egyikük ekképp reagált: – Úgy tűnik, megpróbáltak bevezetni egy újabb sápot, és amikor rájöttek, hogy ez túl nagy elégedetlenséget szülhet, gyorsan visszavonták. Az a százéves vicc jut eszembe, hogy az asztalra boruló részeg fizet a vendéglőben, s a pincér megpróbál túlszámlázni, valahogy így: volt egy pezsgő, tíz nagyfröccs, egy konyak, egy meggy. A vendég felkapja a fejét: milyen meggy? A pincér kihúzza az utóbbi tételt, s csak ennyit morog: akkor ez nem megy.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://nol.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .