fbpx

Biomasszával a termelők fennmaradásáért

Vajdaság gazdaságát nagy mértékben terheli a külföldi energiaszolgáltatóktól való függőség. A helyzeten a megújuló és környezetbarát energiaforrások felhasználása javíthat. Ide tartozik a biomassza hasznosítása is. Ennek a lehetőségeiről tartottak ma tanácskozást a tartományi energetikai titkárság szervezésében, Újvidéken.

Pellet, vagyis részecskékre aprított, őrölt, vagy összepréselve hasznosított hulladék és brikett, azaz préselt szemcsés anyag. A jövő energiaforrásai.
Az újvidéki tanácskozáson a mezőgazdasági melléktermékekből pelletet és brikettet készítő vállalkozások vezetői voltak jelen. Az árú külföldi értékesítése, az Európai Unió előírásaival való egyeztetés, illetve a gyártás serkentése volt a beszélgetés témája.

„A biomasszát, amelyet a földeken égetnek el, energiatermelésre is fel lehet használni Szerbiában. Jelentős megtakarításra tehetünk szert a fűtés árát illetően, illetve a más energiahasznosítási területeken, illetve csökkenthető a káros anyagok kibocsátása”- mondta Milan Milić a Bridge Power Investments menedzsere.

A tartományi energetikai titkárság széleskörű támogatást ígért a termelőknek. Nataša Pavićević-Bajić tartományi energetikai titkár azt mondja: ennek az iparágnak a jövője a kivitel serkentésében rejlik. „Így lehetővé tesszük a meglévő termelők fennmaradását. Ők, mint mindenki más, nehéz helyzetben vannak, mivel az értékesítés, a rendszerbeli akadályok még nem teszik lehetővé a kivitelt, míg itthon nagyon alacsony a fogyasztás.”

A Vajdaságban gyártott pellet és brikett kivitelét az Európai Unió piacára a Bioenergetikai Világszövetség is támogatja.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://pannonrtv.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .