fbpx

Hulladék, újragondolva

hulladek_kiallitas_1308904ml_18.jpg

Hulladékból művészet címmel nyílt kiállítás a Miskolci Galéria Rákóczi-házában kedden. Az újrahasznosítást kreatívan megmutató, s fontosságát hangsúlyozó tárlat több mint 15 művész hasznos alkotását mutatja be a nagyközönségnek.

Hulladék lepte el a Miskolci Galéria Rákóczi-házát kedden, ám a kiállítási térben valójában művészeti alkotások, mindennapi használatra tökéletes, kreatív tárgyak láthatók – mindezek újrahasznosított hulladékból. Hankó Gergely, a kiállítás kurátora, az Oki-Pack Nonprofit Kft. PR- és marketingvezetője elmondta, egy országos sorozatról van szó. Több városban jártak már a szervezők, s egyre szebb, jobb, kreatívabb alkotásokat láttak, kiállításokat rendeztek.

– Egyre több művésszel, művészi megvalósítással találkoztunk a program során. Több mint 15 alkotó elképzelései láthatók itt, papírtól egészen a kerékpárig mindenféle anyagot hasznosítanak, gondolnak újra – tette hozzá.

hulladek_kiallitas_1308904ml_10.jpg

A kiállítás több művészi szemléletet, megoldási, felhasználási lehetőséget mutat be. Trunkos Kriszta ökoműves elsősorban petpalackokat hasznosít újra. Ezekből, mint mondta, ékszereket, vázákat készít többek között.

A tárlatot Kiss Gábor alpolgármester nyitotta meg, aki felhívta a figyelmet elsősorban a hulladékgazdálkodás problémájára, s örömét fejezte ki, hogy a kreativitás segítségével a művészet is feltárja a témát.

–  A művészet dolga, hogy képet hagyjon saját korszakáról. Ez a tárlat érdekes, izgalmas kezdeményezés, hiszen a fogyasztói társadalomban a hulladékgazdálkodás közösségi probléma. Az, hogy a művészet is feltárja ezt, kiemelten fontos. Érdekes és izgalmas kezdeményezés a tárlat. A fogyasztói társadalomban a hulladékgazdálkodás társadalmi probléma, az pedig, hogy a művészet is felhívja rá a figyelmet, fontos. Ez művészeti kezdeményezés, arra a 4 millió tonnányi hulladékra nem jelent megoldást, ami Magyarországon keletkezik, de szembesítésre tökéletes, s felhívja a figyelmet, hogy ezzel valamit kezdenünk kell. Megoldási utat is mutat, hiszen sok mindennapi használatra alkalmas tárgyak készülhetnek – mondta az alpolgármester.

hulladek_kiallitas_1308904ml_08.jpg

A kiállítás szervezésében Kákóczki András is részt vett természetesen. Mint mondta, a tárlat érdekes, elgondolkodtató, hiszen az, amit kidobunk, újrahasznosulhat.
– A galéria a régió legnagyobb kiállító tere. Természetes feladata, hogy a kortárs képzőművészetet közelebb hozza az emberekhez, s befogadóbbá tegye őket. Emellett bemutat egy egészen más nézőpontot, ahogyan ez a kiállítás is. A tárlat megmutatja, hogy hulladékból miként lehet táskát, ruhát, napraforgót készíteni – mondta, hozzátéve, a kortárs művészet akár filmként, akár public artként jelenik meg, azt a célt szolgálja, hogy szembesítsen. – Mindent lehet okos ötletnek, művészetnek nevezni, de ez a tárlat sokkal több ennél. Érdekes és elgondolkodtató újragondolás – tette hozzá Kákóczki András.

A fiatalság számára pedig kiemelten érdekes a Hulladékból művészet című tárlat.Miklós Gábor, a Nyíregyházi Főiskoláról érkezett a kiállítás keddi megnyitójára. Elárulta, a táskák nagyon tetszenek neki, bármelyiket szívesen elfogadná.

– Az egész kiállítás nagyon szimpatikus, mert divatos dolgok vannak kiállítva, ami egy korombelinek sokkal közelebb áll a szívéhez. Az újrahasznosítás mellett azt láthatjuk, hogy a hulladékból hogyan lehet mindennap használható tárgyakat készíteni – mondta.
A Hulladékból művészet című kiállítás szeptember 21-ig tekinthető meg a Herman Ottó Múzeum tagintézményeként működő Miskolci Galéria Rákóczi-házában.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .