fbpx

High-tech lehet a szegedi szelektív hulladékkezelés

Több mint 6 milliárd forintból fejlesztenék a szelektív hulladékgyűjtést Szegeden és az uniós pályázathoz csatlakozó több mint 20 környékbeli településen. Az új, ultramodern válogatómű mellett több járművet is beszereznének, a lakosság pedig szelektív gyűjtőedényeket kapna a jelenlegi nejlonzsákos gyűjtőmódszer helyett, sőt a családi házakhoz komposztáló edényeket is telepítenének. A pályázat elbírálása várhatóan még szeptemberben megtörténik.

Szegeden eddig is magas színvonalú volt a szelektív hulladékfeldolgozás, egy most elbírálás alatt álló, több mint 6 milliárd forint összértékű projekt megvalósulása esetén viszont az iparágban abszolút high-tech minőségű telephelye lenne a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft-nek. Makrai László, a cég ügyvezetője a Rádió 88-nak elmondta: a projekt finanszírozása 90 százalék fölötti, ám a nagy összköltség miatt így is százmilliós nagyságrendű a kötelezően befizetendő önerő. “Ezt a cég saját költségvetéséből kell, hogy kigazdálkodja, a városi kasszát nem szeretnénk ezzel tovább terhelni. A projekttel egy teljes válogatómű valósulhat meg, amivel tovább fokozhatjuk a Sándorafalvi úti telephely hatékonyságát” – mondta el Makrai László. Erre azért is van szükség, mert január 1-je óta azután a hulladék után, amit nem forgatnak vissza adót kell fizetnie a cégnek, ez pedig jövőre akár 500 millió forint is lehet.

Szeged mellett további 27 település lenne érdekelt a pályázat megvalósulásában. Ezek legtöbbje vállalta az önerőt, ám néhányan jelezték: nem áll rendelkezésre elegendő forrás ahhoz, hogy belevágjanak a projektbe. A csatlakozó településeken újrahasználati központokat hoznának létre, ahol a háztartásban már felesleges eszközöket lehetne leadni. Ezeket átválogatják, és amik megjavíthatók, vagy felújíthatók, azokat helyben megszerelik és rászorulóknak adják tovább.

Szegeden a Sándorfalvi úti telephelyen egy vegyes-kommunális hulladékválogató mű épülne meg, olyan technológiai összeállítással, ami Magyarországon sehol sem valósult meg. A városban keletkező hulladéknak egyelőre csak 10 százalékát gyűjtik szelektíven, ami több 10 millió forintos többletkiadást jelent a cégnek, ezért ezt a százalékot szeretnék egy kicsit feljebb tornázni. A háztartások – elsősorban a kertesházak – szelektív gyűjtőedényeket és komposztálókat kapnak majd, ami leváltja az eddig használt nejlonzsákokat.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://szegedcafe.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .