fbpx

Fejlesztések és munkahelyteremtés a „különdíjas” Karcagi Ipari Parkban

Az Ipari Parkok Egyesülete 2012. decemberében több, mint 200 ipari park közül, különdíjjal jutalmazta a Karcagi Ipari Parkot környezeti felelősség kategóriájában. A díj egy új típusú ipari parknak szól.

A 2000 óta működő Karcagi Ipari Park hagyományosan az élelmiszeripari, élelmiszer logisztikai ágazatokra fókuszált, melynek alapját a Város erős élelmiszer gazdasági tradíciói adják. Az idők változásával, még a gazdasági válság előtt kezdett el az Ipari Park vezetése új, ígéretes ágazatok után kutatni.

Az élelmiszer gazdasági profilt jól kiegészítik az egyéb “zöld” ágazatok, így különösen a megújuló energiatermelés és a hulladék-újrahasznosítás. Az angolul “CleanTech” néven emlegetett ágazatnak, az információ technológiához és biotechhez hasonló dinamikus növekedést jósolnak. A Karcagi Ipari Park elindult ezen az úton a 2012-es alapkőletételkor, kijelölve egy Magyarországon egyedülálló “Ökoparkot”, az Ipari Park északi felében. Az Ökopark az alapkőletétele óta több cleantech céggel folytat tárgyalásokat, jelenleg egy elektronikai hulladék újrahasznosító betelepülésével büszkélkedhet, ami 160-180 munkahelyet teremt a térségnek.
Az Elektronikai Hulladékhasznosító Központ hazai befektetők egy csoportjának példaértékű összefogásával nyílik meg. A Központ gyártási technológiáját egy német cég szállítja. Az innovatív technológiának köszönhetően a környezetbarát üzem, káros anyag kibocsátás nélkül, a lehető legkevesebb energia felhasználásával dolgozza fel az évi 20-25 ezer tonna elektromos és elektronikai hulladékot. Ezzel, az ez évben elkészülő karcagi üzem, Európa legkorszerűbb elektronikai hulladék-feldolgozó üzemévé válik. A beruházás megvalósulásával 170 új munkahely létesül, a kapcsolódó munkaszervezési folyamatokban pedig hozzávetőlegesen 2-3 szorosára nő a járulékos munkahelyek száma. Ezt követően pedig egy PET palack újrahasznosító granuláló üzem 3 milliárdos K+F-es fejlesztése fog megvalósulni Karcagon további 60-80 munkahelyet teremtve.

Az ipari park vonzerejét növeli, hogy 2012-2013 során megvalósult a Karcagi Ipari Park Kft. 244 millió forintos összköltségvetésű – közel 122 millió forint uniós támogatást elnyert – beruházása, amelyből az Ipari Park északi területeinek alapinfrastruktúrája került kialakításra. A fejlesztés eredményeképp újonnan betelepülő vállalkozások itt legalább 46 munkahelyet teremtenek hosszútávon.

Forrás: hirsumma.info

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .