fbpx

Olcsóbb a fesztivál újrahasznosított poharakkal

A speciális visszaváltható poharak drágábbak ugyan, de komoly mértékben segítenek a szervezőknek a költségcsökkentésben. A szemét is kevesebb a kemény poharak által.

Több mint felére csökkent a fesztiválokon a hatalmas szeméttömeg az idén először alkalmazott “visszaváltható” poharak használatával, amelyekkel nemcsak a hulladék mennyisége, hanem a fesztiválok, sportesemények által generált szén-dioxid-kibocsátás is radikálisan csökkenthető.

„Nyeles poharak” tömkelegét cipelték a lelkes fiatalok a visszaváltópontokhoz néhány idei fesztiválon. Stack-Cup Repohárban kapta ugyanis sörét a VOLT Fesztivál 110 ezer, és a Balaton Sound 127 ezer vendége is, sőt a Campus Fesztivál, az EFOTT és a Rockmaraton látogatói is. a Heineken által bevezetett poharakat a cég a fesztiválszezont követően a nagy forgalmú szórakozóhelyeken is lecserélné, amely a Budapest Barbanegrával már el is kezdődött – közölte a cég, amely szerint az új pohár kényelmi és környezetvédelmi fejlesztés is egyben.

A Stack-Cup Repohár nem kerül a szemétbe: hatvan fokon mosva, egy fesztivál ideje alatt majdnem korlátlan számban újra felhasználható – mondta Tóth Gergely, a Heineken Hungária stratégiai kommunikációs menedzsere, hozzátéve: ha pedig már nem tisztítható tovább, akkor természetesen újrahasznosítható, ám a hagyományos műanyag poharakkal szemben ugyanolyan minőségű pohár készíthető belőle. A polisztirolból készült puha műanyag poharak újrahasznosításakor ugyanis már csak alacsonyabb minőségű anyag állítható elő.

Egy projekt-tanulmány szerint egy hatvanezer főt befogadó rendezvényhelyszínen, amely havonta két teltházas rendezvényt bonyolít le, egy év alatt 83,7 tonnányi szemét termelődik papírpoharakból, míg eldobható műanyag poharak használata esetén 47,4 tonnányi hulladék keletkezik. A Heineken számításai szerint mintegy 15 tonna szeméttől mentették meg a poharak a hazai fesztiválszezont, ami annyit jelent, hogy a rendezvényeken 50-70 százalékkal sikerült visszaszorítani a keletkezett hulladék mennyiségét. – Ez már a fesztiválok szervezőinek is komoly tétel, tekintve, hogy a hulladéklerakási és környezetterhelési díjak egyre magasabbak. A spórolás tehát üzleti értelemben is milliós nagyságrendű – tette hozzá Tóth Gergely.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://nol.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .