fbpx

Az Európai Bizottság még vizsgálja a magyar hulladéktörvényt

Az Európai Bizottság még vizsgálja, hogy a 2013-tól hatályos magyar hulladéktörvény sérti-e a vállalkozás szabadságát és az EU-s versenyjogot. 

Az információ forrása Janez Potocnik környezetvédelmi biztos válasza, amelyet az Európai Parlamentből érkező írásos kérdésre adott.

Ebben a parlamenti kérdésben a német EU parlamenti képviselő, Herbert Reul a magyar hulladéktörvény rendelkezéseinek egész sorát sorolta fel, amelyekről úgy gondolja, hogy az európai törvényekkel való összhangjuk megkérdőjelezhető, és felül kellene vizsgálni azokat. Különösen a vitatott hulladéktörvény azon szakaszait kritizálta, amelyek csak többségi állami tulajdonú cégeknek engednék, hogy települési hulladékkezelési szolgáltatást végezzenek.

A törvény azt is megtiltja, hogy a hulladékkezelő cégek profitorientált alapon működjenek. Reul képviselő továbbá azt is kérte a Bizottságtól, vizsgálja felül, hogy az új lerakási járulék megfelel-e az EU szabályozásnak. A járulék mértéke 10 EUR/tonna a bevezetéskor, majd 2016-ig fokozatosan évente 10 euróval emelkedik.

A parlamenti kérdés a törvény által szabályozott felügyeleti díjakat is érinti. A közszolgáltatóknak 2013 januárja óta 0,34 eurós felügyeleti díjat kell fizetni minden lakos után a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal részére. Reul arra is felhívja a figyelmet, hogy a hulladékszállítási díjak emelését is korlátozták, így tehát 2013-ban legfeljebb 4,2 százalékkal emelhették meg a hulladékszállítási díjakat a cégek. A német képviselő úgy véli, hogy az új szabályozás szükségszerűen veszteséget okoz a hulladékkezelő cégeknek, ugyanis a költségek mintegy egyharmadával növekedtek, és azokat nem tudták továbbhárítani a hulladéktermelőkre.

Válaszában Janez Potocnik biztosította a Parlamentet arról, hogy ezeket az aggályokat megvizsgálják a már zajló eljárásban, amikor is azt ellenőrzik, hogy a Hulladék Keretirányelvet megfelelően ültették-e át a nemzeti jogba. A Bizottság szintén vizsgálta a panaszokat, amelyek kötelezettségszegési eljárások lehetőségét vetik fel a vállalkozás szabadságának, valamint a versenyjog megsértése miatt – mondta az EU környezetvédelmi biztosa.

Forrás: http://www.euwid-recycling.de

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .