fbpx

Újra elővenné a betétdíjat a kormány: a joghurtos poharakra is kivetnék

A Vidékfejlesztési Minisztérium számításai szerint a betétdíjrendszer bevezetése tízmilliárd forintos beruházást igényel, és évi 90 milliárd forintos forgalmat eredményezne – írta a Magyar Hírlap.

A lap hétfői számában megjelent írás szerint a jelentős környezetvédelmi haszon mellett a rendszer fenntartása a költségvetést sem terhelné, a vissza nem vitt palackokból származó bevétel évi tizenötmilliárd forintra tehető.

A harmincforintos betétdíjjal érintett termékek közé az üveg- és PET-palackok mellett a műanyag joghurtos poharak is bekerülhetnek.

A Vidékfejlesztési Minisztérium a jövő évi választási ciklus után vezetné be az Európa számos országában sikeresen működő betétdíjrendszert – mondta a lapnak Illés Zoltán, a tárca környezetügyért felelős államtitkára.

Magyarországon évente hatvanezer tonnányi PET-palack kerül forgalomba, többsége pedig, bár egyre többen csatlakoznak a szelektív hulladékgyűjtéshez, így is a szemétdombokon végzi – tette hozzá. Megjegyezte azt is: „a betétdíjrendszer a kilencvenes évek előtt Magyarországon kiválóan működött, de csak a sörös- és néhány szörpös üveg tekintetében maradt meg, ezért ismét szeretnénk kiterjeszteni a betétdíjjal érintett termékek körét”.

Utalt arra is, hogy hasonló rendszer ma nemcsak Ausztriában vagy Németországban és a skandináv országokban működik, hanem például Horvátországban is.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .