fbpx

Az e-hulladék már az anyaméhben mérgez

Azonnali intézkedésekre van szükség, hogy leállítsák a folyamatosan bővülő mennyiségű mérgező elektronikai gyártást – közölte konferencián egy nemzetközi szakértő.

Az e-hulladék a világ időzített bombája, jelentette ki Ming Wong professzor, a Croucher Intézet Környezettudományi Karának igazgatója szeptember 16-án a CleanUp 2013 konferencián Melbourne-ben. Wong a gyorsan öregedő mobiltelefonok, számítógépek és egyéb elektronikus készülékek mérgező adalékokat tartalmazó alkatrészeiről beszélt.

A szakértő szerint évente 50 millió tonna veszélyes e-hulladék áll elő, s ennek csak egy töredékét lehet biztonságosan ártalmatlanítani. Olyan országokban, mint Ausztrália, az e-hulladék-lerakókból a nagy koncentrációban megmaradó vegyi anyagok és nehézfémek a földben, a talajvízzel érik el az embereket.

Kínai munkás újrahasznosított tévéket tesz ide-oda. Fotó: AFP
Kínai munkás újrahasznosított tévéket tesz ide-oda. Fotó: AFP

Wong szerint a fejlett országok gyakran küldik e-hulladékaikat a fejlődő területekre, Ázsiába és Afrikába. Kihasználják, hogy ott olcsóbb a munkaerő és alig vannak az az újrahasznosításra vonatkozó környezetvédelmi előírások. Miközben azonban kinyerik a szerkezetekből az értékes aranyat, ezüstöt és platinát, szennyezik a levegőt, a vizet és az élelmiszereket. Olyan mérgező anyagokról van szó, mint a PCDD, a PBDE, a PAH, a PCB-k és a nehézfémek, mondta. A tudomány már régen igazolta, hogy ezek még a következő generációkat is megmérgezik: a kisbabák még az anyaméhben, vagy később, az anyatejjel fertőződnek általuk.

Véleménye szerint az lenne a megoldás, ha a gyártókat köteleznék rá, hogy csakis újrahasznosítható anyagokat építsenek be a termékeikbe. Emellett a hulladéknak abban az országban kellene maradnia, ahol a gyártó működik, hogy kénytelenek legyenek kezelni a “bölcsőtől a sírig”.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.hirado.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .