fbpx

Előtérben a hulladék Debrecenben

Debrecenben tavaly év végén úgy emelték meg 17 százalékkal a szemétszállítás díját, hogy Kósa Lajosnak már tudnia kellett: a kormány tíz százalékos rezsicsökkentésre készül. Az MSZP szerint a “rezsiharc” eredményeként 7 százalékkal fizet többet a lakosság, a szolgáltató pedig több száz milliós osztalékot vihet külföldre.

– Kósa Lajos okos politikus és a Fidesz egyik legbefolyásosabb embere, akinek 2012 végén már tudnia kellett, hogy az Orbán-kormány miféle rezsicsökkentésre készül. A polgármester “bennfenntes információkkal” rendelkezve asszisztált ahhoz, hogy Debrecenben országosan is kirívóan magas arányban, 17 százalékkal emelkedjen a lakossági szemétszállítás díja 2013-tól, amiből a kormány “nagylelkűen” elenged 10 százalékot, marad tehát a 7 százalékos emelés, amit a lakossággal fizettetnek meg – mondta Madarasi István, az MSZP debreceni alelnöke csütörtöki sajtótájákoztatóján.

A szocialista önkormányzati képviselő közölte: a többségi külföldi tulajdonosú céggel a fideszes városvezetés cinkosan összekacsintva – már ismerve a rezsicsökkentési szándékot – a lakossági szemétszállítási díjat 17 százalékkal megemelte. Hozzátette: Kósa Lajos polgármester, a Fidesz ügyvezető alelnöke, a rezsicsökkentésért felelős munkabizottság tagja adta áldását ezekre a díjemelésekre, a “rezsiharc” eredményeként azonban mégis többet fizetnek az emberek a szemétszállításért.

Madarasi István szerint ez az “átverés technikája”, amire azt lehetne mondani, hogy “ügyes”, ha nem az emberek látnák kárát. Mint mondta, a lakosság azt hiszi, hogy kevesebbet fizet majd a rezsiért, holott a szolgáltató emelt díjat számláz, így jut a szállítást végző külföldi tulajdonosnak több százmillió forint osztalék, s jut a cégvezetőknek tízmillió forint feletti prémium.

Madarasi közölte: Debrecenben a rezsi ügyében homlokegyenesen ellentétes folyamatok zajlanak azzal, mint amit most a fideszesek országosan hirdetnek. Mint fogalmazott, feltételezni sem merik azt, hogy a város vezetői bennfentes információkkal a szolgáltatók érdekeit helyezték előtérbe a lakosság kárára, igaz, hogy a látszat, illetve az adatok ennek az ellenkezőjét mutatják.

A sajtótájékoztatón Rónai György, az MSZP városi elnökségi tagja közölte: pártja minden olyan intézkedéssel egyetért, amely könnyít a Fidesz-kormány által európai szinten legmagasabbra emelt ÁFÁ-val és negyven új adóval, illetékkel sújtott emberek terhein. Mint fogalmazott, Debrecenben évente háztartásonként mintegy 90 ezer forint többletet fizettek ki a debreceniek, s ezt a pénzt nem a közműszolgáltatók működtetésére és fejlesztésére használták, hanem a befizetett víz-, csatorna- és távhő-díjakból három év alatt több mint hét milliárd forint osztalékot vontak ki.

Madarasi István és Rónai György sajtótájékoztatójának apropóját az adta, hogy Debrecenben az MSZP meghirdette: összeállítja az úgynevezett “szégyenteljes ügyek gyűjteményét”. A debreceni rezsidíjak emelkedéséről szóló sajtótájékoztató e sorozat első eleme volt.

Fidesz: az MSZP hadilábon áll a számokkal

A városvezetés részéről Papp László alpolgármester reagált az MSZP sajtótájékoztatójára. A politikus közleményt adott ki, amely szerint “Magyarországnak ma olyan kormánya van, amely egyértelműen, minden külső nyomás
ellenére a magyar emberek oldalán áll és a rezsicsökkentéssel jelentős mértékben javítja a magyar családok megélhetési lehetőségeit”.

Papp közölte: “Debrecen vezetése a kormány szándékaival teljes egyetértésben hajtja végre a rezsicsökkentésből rá háruló feladatokat. A szocialisták kétségbeesetten próbáljak csökkenteni és elvitatni a rezsicsökkentés mindannyiunk életére gyakorolt jótékony hatását. Teszik ezt mindazért, mert mindenki világosan látja, hogy a szocialisták kormánya semmit nem tett a közüzemi díjak emelkedésének megfékezésére, ezzel szemben a Fidesz-KDNP vezette kormány nemhogy megálljt parancsolt az áremelkedésnek, hanem a kormányzati ciklus végére jelentős mértékben csökkenti az áram, gáz, távhő, víz, szemétszállítás és kéményseprés fogyasztói árát”.

A közlemény szerint “a szocialisták 2002-2010 közötti kormányzása alatt több mint 50 százalékkal emelkedett az áram, és több mint 170 százalékkal a gáz ára. A szocialisták sajtóközleményéből világosan kiderül, hogy hadilábon állnak a számokkal és a tények ismeretével. A 2013. július 1-jén hatályba lépett rezsicsökkentés a szemétszállítás díját 19,8 százalékkal mérsékelte, amellyel a díj a 2011-es árszintre süllyedt. Ez világosan mutatja, hogy a 2012-ben és 2013-ban végrehajtott áremelések hatása megszűnt, jelentősen mérsékelve a családok havi kiadásainak terheit”.

Papp László így fogalmaz: “határozottan visszautasítjuk, hogy bármilyen döntésünkkel a külföldi tulajdonos érdekeinek érvényesülését segítettük volna, hiszen a közel 20 százalékos árcsökkenés a külföldi tulajdonossal szemben semmi esetre sem tekinthető barátinak. Ugyanakkor emlékeztetnénk a szocialistákat egy korábbi döntésükre. 1994-1998 között irányították Debrecent, és a város érdekét semmibe véve az AKSD
többségi külföldi tulajdonosának hasznát szem előtt tartva lemondtak az önkormányzatot megillető osztalék nagy részéről. Ennek következtében a Debreceniek által kifizetett szemétszállítási díjból keletkezett nyereség 98 százalékát a külföldi tulajdonos kaphatta meg, míg Debrecen – bár az eredmény 49 százaléka illette volna meg – csak 2 százalék nyereséget kapott. Ha valamit, akkor ezt lehet a külföldi tulajdonossal való cinkos összekacsintásnak nevezni”.

Az alpolgármester közleménye így zárul: “a Fidesz parlamenti frakciójának javaslatára még ebben az évben további 11,1 százalékkal csökkennek a közüzemi díjak. A tények bennünket igazolnak, hiszen a szocialisták kormányzati tevékenységük során semmit nem tettek a közüzemi árak csökkentése érdekében.  A novemberben várható újabb rezsicsökkentést teljes mértékben támogatja a debreceni városvezetés, és következetesen végre is fogjuk hajtani. Megítélésünk szerint ez az a kormányzati és önkormányzati politika, amely valóban az emberek érdekeit szolgálja”.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://nol.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .