fbpx

Újrahasznosított dizájn az Átriumban

Rossz ruhákból készült kiegészítőket, háztartási hulladékokból alkotott dekorációs tárgyakat, vagyis a “szociális dizájn” termékeit ismerheti meg a közönség a Kreatim – DesignAid kiállításon és vásáron szeptember 29-én, az Átrium Film-Színházban.

A bemutatón iparművészek és dizájnerek elsősorban újrahasznosított anyagokból készült munkáit láthatja a közönség, valamint a tárgytervezés, alkotás folyamataiba is bepillanthatnak az érdeklődők az idei Designhét keretében megrendezésre kerülő vásáron – közölték a szervezők az MTI-vel.

A Kreatim – Design elvitelre! és az Art Aid Hálózat összefogásával alakult meg a Kreatim – DesignAid kiállítás és vásár, amely az úgynevezett szociális dizájn különböző területeit vonultatja fel, és lehetőséget teremt a műhelyek és tervezők találkozására, a legjobb minőségű termékek bemutatására.

Az Art Aid Hálózat célja, hogy összekapcsolja azokat, akik a művészet bármely formáját segítő szándékkal alkalmazzák, és összefogja azokat a kezdeményezéseket, amelyek szintén segítő szándékkal vannak jelen a szociális, rehabilitációs, terápiás folyamatokban, valamint a művészettel való nevelés területén. A hálózat művészek, művészetterapeuták, pedagógusok és más szakemberek közötti információáramlást segíti, és ezzel a szociális hálót erősíti a perifériára szorult embercsoportok védelmében.

A 2013-ban alakult hálózathoz már több mint 140 szervezet, intézmény, alapítvány, alkotó és szakember csatlakozott.

A vásár ötletgazdái úgy vélik, hogy a 21. század egyik kulcskérdése a munka, a munkanélküliség, a foglalkoztatás lehetőségének megteremtése, amely az iparművészet gyakorlati hátterét is jelenti. Ebben nagy szerepe van a rehabilitációs műhelyeknek, terapeutáknak, intézményeknek, lelkes alkotóknak és profi dizájnereknek, akik kreativitásukkal újraértelmezik a tárgyalkotás fogalmát.

A Kreatim DesignAid ezt a folyamatot mutatja be, alkotókkal, műhelyekkel, az újrahasznosító “recycling”, vagy “csináld magad” (DIY – do it yourself) technikák és a művészetterápia segítségével.

Bemutatkozik a helyszínen sok más műhely mellett a Random Varroda, amelynek alkotói napelemes varrógéppel a város legkülönbözőbb pontjain készítenek roma árusokkal együttműködve olcsó ruhákból egyedi, különleges viseleteket, vagy Soós Dóra textilszervező, aki textilhulladékok újrahasznosításából, hátrányos helyzetű emberek foglalkoztatásával állít elő jó minőségű, piacképes, egyedi termékeket.

A Moravcsik Alapítvány pszichiátriai betegek részvételével készít lakástextil kiegészítőket, szőnyegeket és párnákat, képviselteti magát a pécsi Retextil Alapítvány is, amely megváltozott munkaképességű és fogyatékkal élő embereknek segít visszatérni a munka világába: ők háztartási hulladékból gyártanak fonalat, abból pedig lakberendezési tárgyakat és divatkiegészítőket készítenek.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .