fbpx

Több mint hatmilliárdos hulladékgazdálkodási program kezdődik a Kapos mentén

Kaposvár gesztorságával megkezdődik egy 6,2 milliárd forint értékű hulladékgazdálkodási beruházás a Kapos mentén 118 önkormányzat részvételével. Az Európai Unió 92 százalékos támogatásával 2015 őszére megvalósuló projekt indulását kedden jelentették be a somogyi megyeszékhelyen.

    A komplex hulladékgazdálkodási rendszer kialakítására 2005-ben létrehozott Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társuláshoz mindhárom dél-dunántúli megyéből csatlakoztak települések. A társulás programjának célja, hogy európai szintű, ugyanakkor a lakosok számára megfizethető hulladékgazdálkodási rendszer működjön a térségben.
    Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás elnöke a nyitórendezvényen jelezte: a tervek szerint 2015-től a kaposváriak súly alapján fizetik majd a szemétdíjat. A városvezető az új rendszer bevezetésétől azt várja, hogy igazságosabb lesz a szemétszállítási díj. A súly alapú szemétdíj bevezetéséhez 12, speciális adapterrel felszerelt gépre lesz szükség – mondta a polgármester, hozzátéve: ezek megvásárlásához egymilliárd forint támogatásra nyújtott be pályázatot a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás.
    Kovács Katalin, a Kaposmenti Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás vezetője a több mint 150 ezer embert érintő beruházásról tartott ismertetőben elmondta: a települések hulladéka a beruházás során megépülő kaposvári központba kerül, ahol leválasztják a hasznosítható fémtartalmat, kiválogatják az energetikai hasznosításra kerülő anyagokat. Emellett szelektív hulladékválogató, mechanikai előkezelő, komposztáló és lerakó is épül. A kaposvári mellett Hőgyészen és Nagybajomban nyílnak hulladékudvarok, ahol ingyenesen átveszik a veszélyeshulladékot a lakosságtól.  
    A korszerű rendszer működésével és az újrahasznosítással kevesebb hulladék kerül a lerakókba, így csökken a kötelezően fizetendő lerakási díj, és környezetvédelmi szempontból is fontos a fejlesztés – hangsúlyozta a társulás vezetője. Kitért arra is, hogy a program során népszerűsítik a házi komposztálást és a szelektív gyűjtést. Tájékoztatása szerint Kaposváron a zöldhulladék gyűjtéséhez 11 500 komposztálóládát helyeznek ki.
    Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Irodát vezető helyettes államtitkár a projektnyitó rendezvényen arról tájékoztatott, hogy az országban 40 ehhez hasonló, az Európai Unió által támogatott program indult, mintegy 100 milliárd forint értékben. Ez 80 százalékos területi lefedettséget jelent, 2800 települést és 8,7 millió embert érint – mondta az államtitkár.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .