fbpx

Gyűjtsük szelektíven a szemetet, különben drága lesz

Szelektív hulladékgyűjtésre szólítja fel a háromszékieket a Tega köztisztasági vállalat vezetősége.

Tóth Birtan Csaba igazgató sajtótájékoztatón rámutatott: a kormány egy rendelete értelmében január 1-től minden tonna, válogatás nélkül lerakott hulladék után 50 lejt kell be fizetni a Környezetvédelmi Alapba. Ez az összeg 2015-től tonnánként 80 lejre, később tonnánként 120 lejre emelkedik. Ezzel az intézkedéssel a szelektív hulladékgyűjtésre kívánják ösztönözni a hulladékkezelőket , önkormányzatokat és a lakosságot. Az új kötelezettség hatalmas terhet ró a köztisztasági vállalatra, hiszen tavaly 18.000 tonna szemetet raktak le a sepsiszentgyörgyi szeméttelepre. Ezzel szemben 1000 tonna válogatott, újraértékesíthető hulladékot gyűjtöttek, 10 százalékkal többet mint egy évvel korábban.

szelektiv_hulladek

Tóth Birtan Csaba leszögezte: az új illeték fájdalmasan érinti a vállalatot, viszont egyelőre nem emelik a szolgáltatásaik árát, hiszen jelenleg is nehezen gyűjtik be a hulladékszállítási díjakat. Ugyanakkor tudatosítani szeretnék a lakossággal a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. Ennek érdekében jövőben folytatják a háromszéki falvakban elkezdett hulladékgyűjtő karaván akciót, viszont egy-egy településen több napot tartózkodnak, hogy a lakosságnak legyen ideje válogatni és leadni a felgyűlt papír, műanyag, üveg és elektronikus hulladékokat.

Emellett tervezik, hogy egy baszk város, Hernani példájára Sepsiszentgyörgyön „door to door” szemétgyűjtést vezetnek be, vagyis arra kérik a tömbházlakókat, hogy már otthonukban válogassák szét a szemetet, és a hét minden napján az ajtók elé más-más jellegű hulladékot helyezzenek ki, például hétfőn papírt, kedden műanyagot, stb. A köztisztasági dolgozók a bejárati ajtók elől viszik el a szelektív hulladékot. Aki részt vesz az akcióban annak kedvezményes áron számítják a szolgáltatást, aki pedig továbbra is válogatás nélkül gyűjti a szemetet annak a szolgáltatás is többe fog kerülni ez a szolgáltatás, mondta az igazgató.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.slagerradio.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .