fbpx

Ombudsman: jogtalan a környezetvédelmi felügyelőségek konzultációs díja

Az ombudsman szerint sérti a jogbiztonság követelményét és a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülését az, hogy a környezetvédelmi felügyelőségeken jogszabályi felhatalmazás nélkül vezettek be konzultációs díjat. Szabó Máté a közigazgatási és igazságügyi miniszter és a vidékfejlesztési miniszter intézkedését kérte – közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint többen is az alapjogi biztoshoz fordultak amiatt, hogy a környezetvédelmi felügyelőségek konzultációs szolgáltatása fizetőssé vált. Az ügyfelek nehezményezték, hogy az igazgatási szolgáltatási díjak mellett a hatóságtól korábban ingyen kapott tanácsokért is fizetniük kell – írták.

Szabó Máté vizsgálatában megállapította, hogy a konzultációs szolgáltatás bevezetése nem jogszabályi felhatalmazás alapján történt, így előtte számos koncepcionális kérdést nem tisztáztak. Ez eredményezhette, hogy a panaszosok szerint a konzultáció a hatósággal való párbeszéd ellehetetlenítéséhez, az eljárások elhúzódásához, a hatósági munka színvonalának csökkenéséhez és az ügyfelek anyagi terheinek növekedéséhez vezetett.

Az ombudsman kiemelte, hogy az erre vonatkozó jogszabály előírja a hatósági eljárásban a tájékoztatási és együttműködési kötelezettséget az ügyféllel. Kifogásolta egyrészt, hogy a szolgáltatás bevezetése jogi szabályozás hiányában nem kiszámítható, másrészt, hogy anyagi érdekeltsége miatt a hatósággal szemben felmerülhet a gyanú, hogy a konzultáció igénybevételét szorgalmazza az ügyfelek körében. Szabó Máté továbbá arra figyelmeztetett: a konzultáció semmiképp sem történhet a hatósági munka rovására.

Az ombudsmani jelentés kivonatában mindennek értelmében az áll, hogy a konzultációs szolgáltatás és az érte szedett díj jelenlegi formájában egyaránt sérti a tisztességes eljáráshoz való jog feltétlen érvényesülését és a jogállamiság elvéből fakadó jogbiztonság követelményét.

Az alapjogi biztos felkérte a Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszterrel együttműködve, a hatósági eljárásra vonatkozó alapelvek tükrében vizsgálja meg a felügyelőségeken bevezetett konzultációs szolgáltatás tartalmát, és ha szükséges, kezdeményezze a konzultációs eljárás szabályainak rendeleti szintű rögzítését.

Az ombudsmani jelentés teljes szövege itt olvasható.
Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .