fbpx

Negyvennégy régi lerakó rekultivációja fejeződött be Szabolcsban

A 108 térségi régi hulladéklerakó-telepből 44 rekultiválása fejeződött már be a több mint hétmilliárd forint összköltségű, uniós program keretében Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – közölte Seszták Oszkár, a szabolcsi önkormányzat közgyűlésének elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón, Nyíregyházán.

    A 105 megyei, illetve a három borsodi települést érintő környezetvédelmi nagyprojekt három részben, 2014 áprilisáig valósul meg, eddig az időpontig minden bezárt és használaton kívüli helyi hulladéklerakót felszámolnak – ismertette a térségi szilárdhulladék-gazdálkodási önkormányzati társulás elnöki tisztét is betöltő Fidesz-KDNP-s politikus.

reku
    Az első szakasz munkálatai 80, a másodiké 60, míg a harmadik 76 százalékos készültségben van, mivel minden rekultivációs projektrészt más-más kivitelező végez. A mentesítés során megszüntetik majd a lerakók okozta környezeti kockázatokat, a környezetszennyezés lehetőségét, a szeméttelepek helyére pedig mind a 108 településen egy rendezett, növényekkel betelepített zöldfelületet alakítanak ki.
    A száz százalékban az Európai Unió által támogatott program összköltsége 7 milliárd 165 millió forint, a munkálatokat a Strabag MML Kft., a Közgép Zrt., a Swietelsky Magyarország Kft., a Depona Plusz Kft. és a Ke-Víz 21 Zrt. konzorciuma végzi.
    Seszták Oszkár a tájékoztatón elmondta, több települési lerakó sorsa egyelőre rendezetlen, mivel vitás a tulajdonviszonyok akadályozzák a környezeti helyreállítás megindítását. Emellett vannak olyan települések is, ahol pályázati tervek készülnek a régi szeméttelepek rekultiválására.
    A szilárdhulladék-gazdálkodási társulást 240 szabolcsi és borsodi település önkormányzat hozta létre. A szervezet európai uniós támogatás révén több mint 9 milliárd forintos költségből építtetett korszerű, a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeknek is megfelelő hulladéklerakó-telepet Kisvárdán, Nagyecseden és Nyíregyházán.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .