fbpx

A vándorló szemét és a Hulladéktörvény találkozása

Régi dal kezdődik így, Találkozás a régi szemetemmel… Vagy nem így van? Emlék csupán vagy valóság az, ami manapság történik Jászberényben? Mindenesetre az érzékelhető, hogy a kommunális hulladék mennyisége egyre növekszik, és ez a közterületeken jól látható is. Több szelektív gyűjtő-szigetnél (32 ilyen pont van a városban) újabb konténerek találhatók, hogy abba a kommunális hulladék kerülhessen. Ugyanis hónapok óta tapasztalható, hogy illegálisan a szelektív gyűjtők mellé kerültek hulladékhegyek. 

altTóth Endre, a JVV Zrt. kommunális ágazatának vezetője megerősítette sejtésemet. A városban egyre több a szemét. Aztán hozzátette, a Neszűrben viszont a lehetőségekhez képest rend van. A Startmunka programban résztvevők ott is dolgoztak és dolgoznak. Így az ottani, elhíresült szeméttelep borzasztó állapota rendezettebbnek tűnik. Sajnos hétvégeken, ismeretlenek jelentős mennyiségű hulladékot hordanak a rendben tartott helyekre, így újratermelődik a hulladék. Meglehet, akik eddig a Neszűrbe vitték a szemetüket, azok most a városban szabadulnak meg tőle. A hulladékokkal azonban ennél több gond is van.

–    Ez év január 1-jétől hatályos az új Hulladéktörvény, amit az emberek közül sokan nem ismernek. 2012. december 31-ig a Hulladék-gazdálkodási Törvény szabta meg a tennivalókat. Az új Hulladéktörvény számos új előírást tartalmaz. Eszerint egy településen egy szolgáltató működhet, s annak meg kell felelnie az új szabályoknak. Az egyetlen szállítónak kell a veszélyes hulladékon kívül minden hulladékot elszállítani: a kommunálist és a szelektíven gyűjthető szemetet is. Eddig ezt két szolgáltató teljesítette. Cégünk erre a kibővült feladatra készül fel éppen. Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség minősítő eljárása cégünk esetében hamarosan megkezdődik – ismertette a helyztetet Tóth Endre.

–    A szelektíven gyűjthető hulladék elszállításához speciális járművek kellenek. Van ilyen a JVV Zrt.-nél?

–    Egyelőre nincs, de beszerzésük érdekében lépéseket tettünk. Hat új járműre lesz szükségünk, s egy pályázat révén reméljük, sikerül is megvásárolni őket.

–    Akkor megoldható lesz, hogy a műanyag, a papír és az üveg külön legyen elszállítva a szelektív gyűjtőkből, s ne összeborítva, ahogy most történik?

–    Igen, ez a cél. Sajnos a szelektív konténerekbe is kerül kommunális hulladék, mert a lakosság nem használja azokat megfelelően. Ám a Jászteleki Regionális lerakóban – amit lehetséges – azokat szétválogatják. Tehát van szelektív gyűjtés, a célja az újrahasznosítás és az, hogy a lerakó ne teljen meg idő előtt. Sajnos ennek a Jászságban még alacsony a hatékonysága az egyének környezetért való felelősségérzetének hiánya miatt. Úgy vélem, a médián keresztül nevelőmunkára van szükség ebben a témában.

–    Az elmúlt hétvégén lomtalanítás volt. A hulladék megint elöntötte a város utcáit, tereit. Mi történt?

–    Vissza kell térnem a Hulladéktörvényre. Ez meghatározza, hogy mi a lom. Lomhulladék: az ingatlanhasználótól a közszolgáltató által a lomtalanítás során átvett olyan háztartási hulladék, amely a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedény méreteit meghaladja.  A közszolgáltató évente legalább 1 alkalommal gondoskodik a lomtalanítás megszervezéséről, és a lomtalanítás során a közszolgáltatónak átadott vagy közterületre helyezett lomhulladék átvételéről, összegyűjtéséről, elszállításáról. A régi, lomtalanításkor kijelölt helyekre hordták most is a lomokat, de még veszélyes hulladékokat is. Szeptember közepén ezeket az illegális helyeket felszámoltuk. Más helyeken  keletkezett illegális lerakások felszámolásában is segítettek a Startmunka programban résztvevő dolgozók. Fotókat is készítettünk, pl. a Széchenyi téren, a Mályva utcában, a Szent Imre temetőnél. Rendszámokat írtunk fel, mert nem lehet büntetlenül szemetelni, ezt is meg kellene érteni. A lomok mellett kommunális hulladékot is kiraktak a város polgárai. A szemétkupacokban levelet, címeket, neveket is találtak munkatársaink. Sajnos a szemetelési kultúránk sehol sem tart, pedig az illegális hulladéklerakást is bünteti a törvény. Azt is tapasztaljuk, látjuk, hogy a lakosság mellett a kisebb cégek, vállalkozások is „fegyelmezetlenek”, mert vállalkozási hulladékaiktól nem szabályosan igyekeznek megszabadulni. A Neszűrben is tapasztaljuk, hogy nem is berényi, hanem szomszédos települések lakói, kisebb vállalkozásai raknak le ott hulladékokat. A „névjegyüket” bizony otthagyják, spoilerek, gumiabroncsok formájában.

alt
–    A lomok háztól való elszállítása a tömbházakban élők számára nem igazán érthető.

–    Minden új dolognak vannak sajátos részletei. A rendszeren lehet finomítani, ezt mi is tudjuk, érzékeljük.

–    A kertvárosi részen, utcákban azonban sokan örömmel vették a háztól való lomtalanítást. Sőt, vannak, akik támogatják a zöldhulladék elszállítását, komposztálását is, mert ez is a környezetvédelem része lenne, lehetne.

alt–    Szerencsére vannak jó példák, mi is tapasztaljuk. A komposztálásra is készül cégünk, a cikk elején említett pályázatban 2000 db, házakhoz kihelyezendő komposztáló edény kihelyezésével szeretnénk csökkenteni az elszállítandó zöldhulladék mennyiségét. Szeretnénk létesíteni Jászberényben egy komposztálót, erre is van pályázati lehetőség. Szintén újdonság lesz a vélhetően 2014-ben megvalósuló hulladékudvar, ahol a veszélyes hulladékokat és az építési törmeléket lehet majd elhelyezni. További újdonság lesz – most készítjük elő -, hogy a tavaly beszerzett mérlegelős hulladékszállító gépjárművünkkel fogyasztóként megmérjük és összegezzük a kihelyezett hulladék mennyiségét. Sokan szeretnék, ha az elszállított mennyiség után fizetnék a díjat, de ennek lehetőségét és módját meg kell vizsgálnunk mérésekkel. Sőt, a további cél, hogy a lakásoktól a szelektíven gyűjthető hulladékot, a zöldhulladékot és a kommunális hulladékot külön-külön szállítsuk el. Ehhez persze az is kell, hogy a családok ezeket külön gyűjtsék, részt vegyenek ebben.

–    Ha már előreszaladtunk a jövőbe, akkor a díjakról is beszéljünk. Ha ilyen sokoldalú szolgáltatást kapunk, akkor mekkora lesz a szemétdíj?

–    Most azt tudom elmondani, hogy a következő napokban mennek ki a csekkek. A rezsicsökkentés keretében Jászberényben is csökken a szemétszállítás díja 2013. július 1-től több mint 10 %-kal. A későbbi változásokról most nem tudok még beszámolni. Itt a kéttényezős díjrendszer bevezethetőségét fogjuk megvizsgálni.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://tutihir.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .