fbpx

Vinaszszennyezés – Kisebb a halpusztulás mértéke a vártnál a Sión

A vártnál kisebb mértékű a Kaposból érkezett szennyező anyag miatti halpusztulás a Sión – tájékozatta a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDVI) igazgatója kedden az MTI-t.

    Csonki István elmondta: a Szekszárd mellett a Sióban kifeszített merülőfalnál kiemelt halak 90 százaléka bódult állapotban van, így minimális az elpusztult halak mennyisége.
    A szennyezés a Sió teljes halfaunáját érintette: az apróhalak mellett pontyok, csukák, kárászok, balinok úsznak a víz felszínén.


    A vízügyi igazgatóság vizsgálata szerint mindössze két százalék a vízben az oldott oxigéntartalom, amely normális körülmények között 40-50 százalék – jegyezte meg a KDVI igazgatója.
    Az igazgató elmondta, az oxigénhiányos állapotot okozó szennyezés délelőtt kilenc óra körül érte el a Sió szekszárdi szakaszát és halad tovább a Gemencen keresztül a Dunába. A vízügyi szervezet kedd reggel megnyitotta a Sió-árvízkapu zsilipjét, így ötven centiméterrel csökken a folyó vízszintje, amely gyorsítja a szennyeződés levonulását.
    Abban bíznak, hogy a Kaposból érkező szennyezés fél nap alatt lefolyik a Sión, és nem lesz további halpusztulás – tette hozzá.
    Beda János, a Sió érintett szakaszát kezelő Tolnai Halértékesítő és Kisállattenyésztő Szövetkezet elnöke az MTI-nek elmondta: a bódult halakat oxigénnel dúsított vízben szállítják el, és a szövetkezet tározójában helyezik ki őket, ahol átmossák, majd később visszaengedik őket a Sióba.
    A szövetkezet elnöke szerint a halpusztulás mértéke később állapítható meg pontosan.
    A Magyar Cukor Zrt. kaposvári cukorgyárából múlt kedden folyt ki két-háromezer köbméternyi vinasz (cukortalanított melasz), amely a Kisgáti patakon keresztül jutott Kaposba. Az oxigénhiány miatt bekövetkezett halpusztulást a Kapos Tolna megyei szakaszán először pénteken észlelték.
    A KDVI szombaton 24 órára megnyitotta a siófoki Sió-zsilipet, hogy a folyó friss vizet kapjon.
    A Tolna Megyei Kormányhivatal állategészségügyi hatósága horgászati tilalmat rendelt el a Kapos teljes Tolna megyei és a Sió érintett szakaszára, a zöldhatóság környezetkárosítás miatt feljelentést tett a folyószennyezés miatt.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .