fbpx

Fazekas: nemzetközi elismerés a vízgazdálkodási világtalálkozó budapesti rendezése

Magyarország környezet- és természetvédelmi, valamint vízgazdálkodási tevékenységének nemzetközi elismerését jelenti, hogy Budapesten rendezik az ENSZ víz világtalálkozóját a jövő héten – hangsúlyozta a vidékfejlesztési miniszter csütörtökön az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságában.

    Fazekas Sándor éves meghallgatásán hozzátette: a vízgazdálkodás, a vízkészlet védelme a magyar környezetvédelmi politika kiemelt területe.
    A tárcánál elkészült, és hamarosan a kormány elé kerül a nemzeti vízstratégia, amelynek elkészítését széles körű egyeztetés előzött meg. Cél a vizek mennyiségi és minőségi védelme, a káros hatások megelőzése és csökkentése, az öntözés feltételeinek javítása – mondta.
    A miniszter a szaktárca munkájával kapcsolatban kiemelte, hogy január elsején hatályba lépett az új hulladékgazdálkodási törvény, amely új szemléletmódot tükröz, cél a minél több hulladék hasznosítása, a magyar tulajdoni arány növelése a hulladékfeldolgozásban.
    A vidékfejlesztési miniszter a nemzeti parkok helyzetével kapcsolatban beszámolt arról, hogy költségvetésük stabil, 670 közmunkás is segíti a munkájukat. Folyamatosan adják át a nemzeti parkok látogatói központjait, az országban lévő 552 ökoturisztikai létesítményből 278 a nemzeti parkokban található. 
    Fazekas Sándor szólt arról, hogy a tárcánál kiemelt figyelmet fordítanak a 2014-2020-as uniós fejlesztési időszakra, az uniós operatív programok tervezésére. Utalt arra, hogy a környezet és energiahatékonysági operatív program (KEHOP) szakmai tartalmáért közösen felel a vidékfejlesztési tárca és a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. 
    A tervek szerint a KEHOP-ban uniós és hazai forrásból 1075,77 milliárd forint áll rendelkezésre 2014-2020 között, ami 14,77 százaléka a magyarországi keretnek. 
    A tervek szerint a véglegesített KEHOP-ot 2013. december 15-én tárgyalja a nemzeti fejlesztési kormánybizottság, és az év végén küldik meg az Európai Bizottságnak – tette hozzá Fazekas Sándor.
    Szabó Imre szocialista képviselő, a bizottság alelnöke szóvá tette, hogy a vízközművek egy részénél a rezsicsökkentés előtt jelentős áremelést hajtottak végre. 
    Jávor Benedek független képviselő kifogásolta a nemzeti parkoknál alkalmazott közfoglalkoztatási gyakorlatot, illetve a Normafa-beruházást.
    Turi-Kovács Béla fideszes képviselő, a bizottság alelnöke hozzászólásában kiemelte a szaktárca nemzeti parki tevékenységét.
    Válaszában Fazekas Sándor elmondta: a vízközművek leginkább a fejlesztési minisztériumhoz tartoznak, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy rezsicsökkentés folytatódik.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .