fbpx

Hugelkultur: hogyan építsünk dombágyást komposztból?

A dombágyás – eredeti nevén hugelkultur – évszázadok óta alkalmazott kertészeti módszer Kelet-Európában. A hugelkultur lényegében egy komposztáló módszer, amely az eltemetett fás törmelékből bomlás során keletkezett szerves anyagokkal gazdagítja a talajt.

Az halomágyás kialakításakor a fás hulladékokat és a komposztanyagokat felváltva, rétegekbe helyezik. A rétegek lassú bomlása jó lélegző, nedvességet megtartó, tápanyagban gazdag talajt hoz létre.

A Hugelkultur ágyás előnyei

Fás törmelék, kerti hulladék hasznosítása

Talaj tartalmának növelése

Talaj nedvességének megőrzése, vízelvezető képességének javítása

A komposztáló folyamat kissé felmelegíti a talajt, így hosszabb a vegetációs időszak

A dombágyás kialakítása egyszerű folyamat, az alábbi lépésekből áll:

1. Válasszunk ki egy 2 x 1 méteres területet, ügyelve arra, hogy a domb leendő oldalait elég napfény érje.

2. Gyűjtsük össze a komposztálandó anyagokat. A trágya és konyhai hulladék az ágyás első rétege legyen, így biztosíthatjuk a nitrogén-utánpótlást. Használjunk fahasábokat, ágakat, rügyeket, falevelet a többi rétegben. Nem használhatók azonban a cédrus, a diófa, a cseresznyefa és az akác részei!

Fotók: Idyll on the A406

3. Az összegyűjtött anyagokat a kiválasztott területen kiásott gödörben, rétegekben helyezzük el! A Hugelkultur ágyak akkor működnek a legjobban, amikor nagyjából 3 méter magasak. A halom tetejére fedőrétegként szénát, vagy mulcsot tegyünk; ez a záróréteg 5-6 centiméteres legyen.

Az emelt ágyás ültethető már elkészültét követően is, azonban célszerű pár hónapot várni, például egy őszi ágyást érdemes tavasszal bevetni.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://eletszepitok.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .