fbpx

Hulladékból hasznosat

Köztudott, hogy ősszel nem minden énekesmadarunk vonul melegebb égtájakra, jelentős részük egész télen át itt marad.

Az etetés könnyebb táplálékhoz jutást és biztonságot jelenthet a környékünkön élő madaraknak, nekünk pedig megfigyelési lehetőséget.

Az etetési időszak a fagyok beköszöntésétől – november elejétől -, azok tartós elmúlásáig  – április elejéig – tart; de nem árt, ha hamarabb hozzászoktatjuk tollas barátainkat, hogy nálunk mindig akad csipegetni való.

A gyerekek bevonásával pár perc alatt elkészíthetünk néhány egyszerű madáretetőt. Használjunk alapanyagul háztartási hulladékot, így  újrahasznosítatunk.

  • Papírgurigából.

madareteto_papirguriga

Amire szükségünk lesz: papírguriga, mogyorókrém (helyettesíthetjük mézzel vagy lekvárral), madáreleség, kenőkés, olló, kötöző anyag.

A papírguriga két végére, egy hegyes olló segítségével fúrjunk lyukakat, húzzunk keresztül rajtuk  egy közepes vastagságú fonalat, majd kenjük be körben, vékonyan mogyorókrémmel.

Egy tálcára szórjunk keveset a madáreleségből és óvatosan forgassuk bele a gurigát. Picit nyomkodjuk a magokat a krémbe, majd akasszuk egy faágra az ötperces madáretetőnket.

  • Citromhéjból

madareteto_citrom

Csípős, őszi délutánokon jól esik beszélgetni egy csésze forró, citromos tea mellett. Amíg az aranyló nedűt kortyolgatjuk, el is készíthetjük a következő madáretetőnket.

Kaparjuk ki a félbevágott citrom belsejét egy késsel, majd fúrjunk lyukat a két oldalába és fűzzünk át rajta egy 20-25 centi hosszúságú fonalat.

Töltsük meg madáreleséggel és kössük fel a fára, lehetőleg az ágak közé, hogy könnyebben tudjanak csemegézni belőle kis kosztosaink.

  • Műanyag palackból

madareteto_palack

Legyen kéznél: műanyag palack, kiskanál, madáreleség, olló, szükség esetén papír ragasztószalag.

Vágjunk a palackunk oldalába, közel az aljához, egy akkora lyukat, hogy a kiskanalunkat gond nélkül át tudjuk vezetni rajta. A másik oldalán, közel a tetejéhez, készítsünk egy újabb nyílást, itt fog kijönni a kanál vége.

Töltsük meg a palackot madáreleséggel, úgy hogy a kanalat bőven ellepje. Nyomjuk meg picit a palack oldalát, máris adagolhatjuk az eleséget  kedvenceinknek.

Rögzítsük ragasztószalaggal a kanál fejét, így elkerülhetjük, hogy a mag kiszóródjon.

Fontos!

Soha ne adjunk az énekesmadaraknak kenyeret, kenyérmorzsát, mert ezek erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást, akár a madarak pusztulását okozhatják

Szöveg és kép: i.sonic

Forrás: Ötletzápor csoport

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .