fbpx

Egyelőre még időben

2014 novembere a Maros megyei integrált hulladékkezelési rendszer véglegesítésének határideje. Amennyiben a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal eddig az időpontig nem építi meg a székelykakasdi hulladékkezelő állomásra vezető utat, a megyei önkormányzattal teljes mértékben visszafizettethetik az Európai Unió 30 millió lej értékű hozzájárulását.

A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal meghirdette a székelykakasdi munkálatok elvégzésére vonatkozó közbeszerzési eljárást, a Maros Megyei Tanács illetékesei azonban kételkednek a határidő előtti átadásban.
“Most vesszük át a munkálatokat, amit a lerakat működtetésre vonatkozó közbeszerzési eljárás és a projekt többi alkotóeleme követ. A rendszer csak minden alkotóelemével működhet. Úgy is fogalmazhatok, hogy a szekeret fogtuk a lovak elé, azaz azt megelőzően végeztük el a befektetést, hogy a működéshez szükséges feltételek adottak lettek volna.” – mondta Radu Spinei, projektmenedzser.

A legnagyobb gond jelenleg az, hogy a 7 millió euróból megépített székelykakasdi hulladékkezelő állomás működéséhez egyelőre nem adottak a feltételek, továbbra is hiányoznak az alepvető szolgáltatások. Emiatt viszont a Maros Megyei Tanács nem tudja meghirdetni a rendszer működtetőjének kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárást. A Maros megyei integrált hulladékkezelési rendszer projektjének összértéke 45 millió euróra tehető, ebből 31,5 millió eurót a Környezetvédelmi Szektoriális Operatív Program vissza nem térítendő hitele tesz ki. A Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal azonban nem építette meg a székelykakasdi létesítményhez vezető utat, s a víz, gáz, villany és csatornarendszert sem fejlesztette, bár ez kötelessége lett volna.

“Rá voltunk kényszerítve, hogy állagmegörzést végezzünk, amíg a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal biztosítja a rá háruló feltételeket.”-tette hozzá Radu Spinei.

A projektvezetők szerint a polgármesterek már megkapták a szelektív hulladékgyűjtésre használható konténereket, néhány településvezető pedig úgy gondolta, hogy ezeket használatba is kell már helyezze, ezért kihelyezte azokat az utcára. S bár a lakosság szelektíven gyűjti a hulladékot, a szemét elszállításával gondok vannak, ugyanis erre vonatkozóan még nem kötöttek szerződést.

“A polgármester urak nem kell szerződést kössenek. Az újrahasznosítható hulladék elszállítását is beleértve, erre mi hirdetünk majd közbeszerzési eljárást.”-magyarázta a projektmenedzser.

“Nincsenek még kiválasztva a szelektív hulladékgyűjtés működtetői. Jelenleg az önkormányzatok rendszerében szállítják el a szemetet, a megyei tanácsnak erre vonatkozóan egyelőre nincs felelőssége.”-mondta Vasile Pintilie, csoportvezető.

A projekt értelmében a megyei önkormányzat be kellett volna zárja azokat a hulladéktelepeket, amelyek nem felelnek meg az EU-s előírásoknak. Egyelőre azonban csak Szászrégenben, Marosludason, Radnóton és Szovátán került erre sor, Marosvásárhelyen pedig 2014 nyarán tesznek lakatot a létesítményre.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .