fbpx

Rendelet-tervezet a hulladékgazdálkodási létesítményekről

A hulladékgyűjtő szigeten legalább három hulladékfajtát kell elkülönítetten gyűjteni, ennél csak akkor lehet kevesebb a konténerek száma, ha a közszolgáltató a harmadikféle hulladékért házhoz megy a településen – egyebek mellett ezt tartalmazza a vidékfejlesztési miniszter rendelet-tervezete, amely a kormány honlapján jelent meg pénteken.

    Az egyes hulladékgazdálkodási létesítmények kialakításának és üzemeltetésének szabályait tartalmazó tervezet sorra veszi a létesítményeket. A hulladékgyűjtő sziget esetében meghatározza: ezt úgy kell elhelyezni, hogy gyalog és gépjárművel is megközelíthető legyen. A közszolgáltatónak rendszeres időközönként kell ürítenie a konténereket, ennek gyakoriságára nem ad eligazítást a rendelet tervezet, azonban az önkormányzatnak a honlapján közölnie kell az ürítés gyakoriságát a lakossággal.
    Amennyiben a szigeten a konténerekben gyűjthető hulladékoktól eltérő hulladékot helyeznek el, azt – a konténer ürítésétől számítva – 5 munkanapon belül el kell szállítania a közszolgáltatónak.
    Speciális gyűjtőhelyet – az elkülönített hulladékgyűjtésre – a gyártó és forgalmazó cégek, továbbá a hulladékkezelők és a közszolgáltatók – akik a lakosságtól elszállítják a hulladékot – létesíthetnek. Ezeken a gyűjtőhelyeken műszaki védelemmel ellátott konténerekben lehet csak gyűjteni a hulladékot.
    A hulladékgyűjtő udvar lényege a zárt gyűjtőtér. Itt gyógyszerhulladék csak lezárt konténerben helyezhető el. Biohulladék csak egy hétig tárolható az udvarban, de télen, amikor az átlaghőmérséklet nem éri el a plusz 5 fokot, a tárolási idő két hét is lehet. Az udvarban csak előkezelni lehet a hulladékot, ártalmatlanítani nem.
    A tervezet szabályozza a munkahelyi és üzemi gyűjtőhelyet, a komposztáló telepet, az átrakóállomást és a válogatóművet is.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .