fbpx

Jövőre beindulhat a biomassza hasznosítása Vajdaságban

Vajdaságban már jövőre három vagy négy biomassza-tároló megépítését tervezik. A növényi illetve a faipari hulladékból gyártott brikett és pellet energiahordozó, amelyet fűtésre lehet használni. A gyártásról és az értékesítésről is tanácskoztak tegnap Újvidéken.

Vajdaság energiafüggőségét a biohulladék hasznosításával lehet enyhíteni és akár helyettesíteni – mondta Nataša Pavičević-Bajić. A tartományi energetikai titkár szerint a földgázellátás bizonytalan és egyre drágább, ugyanakkor rengeteg növényi és faipari hulladék megy veszendőbe. Ezért a távfűtőművek és kisebb áramfejlesztők környékén biomassza tárolók létesülnek. „A következő pár esztendőben támogatni szeretnénk ezt az ipari ágazatot. Segíteni akarunk a költségvetésen, a lakosságon és csökkenteni szeretnénk a behozatali függőséget” – mondta Nataša Pavičević-Bajić.

Amig nem épülnek újabb brikett és pellet üzemek, a biomassza egy része kivitelre kerül. Az export fő akadályát eddig az jelentette, hogy ezeket a növényi eredetű, fűtésre használt termékeket néhány EU-s országban takarmányként bírálják el. Milan Milić, a Bridge Power Inwestments igazgatója: „A biomásszából gyártott pelletet kizárólag energetikai célokra készítjük, és nem takarmányként értékesítjük. A kivitel esetén ennek bizonyítása okoz gondot.”

Az 5-10 cm-nél nagyobb darabokat brikettnek nevezik, az annál kisebbet pedig pelletnek hívják.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://pannonrtv.com

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .