fbpx

Egyre több gondot okoznak a Dunakanyarban a vaddisznók

Több lakossági panasz érkezett az elmúlt időszakban a Pest megyei, főként a Dunakanyarban lévő települések önkormányzataihoz a belterületi kertekben megjelenő vaddisznókról, a gondot több helyen kilövéssel orvosolják – tudta meg az érintett városok hivatalos közleményeiből, a Pilisi Parkerdő Zrt.-től, illetve a rendőrségtől az MTI.

Molnár Ildikó, Szentendre címzetes főjegyzője a város honlapján arra hívta fel az elsősorban az erdő közelében élő helyiek figyelmét, hogy megfelelő kerítések építésével, az elhanyagolt telkeken a bozótosok felszámolásával, a területek lekaszálásával maguk is sokat tehetnek a vaddisznók visszaszorításáért. Javasolta: a vadat etetéssel senki ne szoktassa a belterületre, s kérte, hogy a kerti zöldhulladékot megfelelően kezeljék, s ne az erdős, bokros, elhanyagolt területekre vigyék, mivel a hulladékkupacok alatt megjelenő rovarok, csigák, giliszták a vaddisznók táplálékául szolgálnak.
    A belterületen kárt okozó vadak speciális elejtéséhez a polgármesteri hivatal hamarosan szakembereket vesz igénybe – tudatta a címzetes főjegyző, egyúttal kérte, hogy aki vaddisznót észlel a környezetében, az jelentse.
    Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője az MTI érdeklődésére a lakott területeken fellelhető vaddisznókkal kapcsolatos, a honlapjukon található tudnivalókra hívta fel a figyelmet, majd aláhúzta: ők csak a pilisi erdőkben élő vaddisznók kordában tartását tudják garantálni.
    Hozzátette, a házaknál, illetve a kertekben megjelenő állatok nem az erdőből mennek oda, hanem hosszabb ideje a lakott területek elhanyagolt, bokros, gazos részein élnek, szaporodnak. Pest megyében főként a Dunakanyarban, vagy például Budaörsön, de az egész országban, sőt Európában is gondot jelentenek.
    Kifejtette, az önkormányzatok mezőőröket, vagy vállalkozókat kérhetnek fel a befogásra, kilövésre.
    Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI megkeresésére közölte: a megyében az elmúlt két hónapban egy esetben nyújtottak be kérelmet vaddisznó kilövésére, amit a Váci Rendőrkapitányság a vonatkozó kormányrendelet alapján jóváhagyott Nagymaros területére. Jelenleg egy kérelem elbírálása van folyamatban, ezt Szentendre önkormányzata adta be – mondta a szóvivő.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .