fbpx

Befejeződött a berettyóújfalui volt katonai repülőtér kármentesítése

Befejeződött az egykori szovjet katonai repülőtér kármentesítése Berettyóújfalu közelében, amelynek során a talajt és a talajvizet is megtisztították az üzemanyag-szennyezéstől.

    A 42-es főút mentén, a Berettyóújfalu határában fekvő területen a Magyarországon állomásozó szovjet csapatok kisegítő repülőteret üzemeltettek és üzemanyag-tároló bázist alakítottak ki. A szakszerűtlen tárolás azonban jelentős kerozin-, benzin- és gázolajszennyezést okozott a talajban és a talajvízben.
    Berettyóújfalu önkormányzata a kármentesítésre a Környezet és Energia Operatív Program keretében 344,37 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert, amely a projekt teljes költségét fedezte.
    A legfontosabb cél a szennyeződés terjedésének megakadályozása és a természeti környezet eredeti állapotának helyreállítása volt. A földet szénhidrogén-bontó mikroorganizmusok segítségével szabadították meg a szennyezéstől, míg a talajvíz tisztítása egy speciális szűrőkkel ellátott berendezéssel történt. Összesen 46,5 ezer köbméter földet és 17,6 ezer köbméter talajvizet tisztítottak meg.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .