fbpx

Indul a rekultiváció a délkelet-alföldi régióban

Sajtóközlemény

DAREH: a természet védelmében

A Dél-Alföld jellemző, értékes növény- és állatvilágát is óvják azok az önkormányzatok, amelyek közösen valósítják meg bezárt szemétlerakóik ártalmatlanítását. Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás uniós forrásból bezárt szeméttelepek rekultiválásába fogott, hogy a jelen és a jövő generációinak élhető környezetet biztosítson. A pályázatban kiválasztották a mérnök szervezetet, amely a mérnöki és műszaki ellenőri feladatokat látja el az építés során.

A projektben részt vevő 35 település közül 6 esetében ún. NATURA 2000 terület közelében van a lerakó, Geszt és Székkutas esetében közvetlenül veszélyeztet ilyen területet a bezárt telep.

Apátfalva, Árpádhalom, Békés, Bucsa, Csanádpalota, Csanytelek, Csorvás, Derekegyház, Fábiánsebestyén, Földeák, Füzesgyarmat, Gádoros, Geszt, Hunya, Kamut, Kardos, Köröstarcsa, Kunágota, Magyarcsanád, Makó, Méhkerék, Mezőgyán, Mezőhegyes, Murony, Nagymágocs, Nagytőke, Óföldeák, Okány, Örménykút, Sarkadkeresztúr, Szegvár, Székkutas, Szentes, Telekgerendás, Vésztő települések 2011-ben a DAREH Önkormányzati Társulás tagjaként adtak be rekultivációs pályázatot, az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program keretében. A nyertes pályázat jóvoltából 2015 év elejére a bezárt szilárdhulladék-lerakókat rendbe teszik, a helyi sajátosságok figyelembe vételével.

A nagyszabású beruházás célja a környezet védelme, elsősorban a felszíni és felszín alatti vizek további szennyezésének megakadályozása. Az ügy fontosságát jelzi, hogy a DAREH érintettségi területén számos olyan terület van, amely a kiemelten fontos érzékeny természeti terület kategóriába sorolható mind Békés, mind pedig Csongrád megyében. Szintén mindkét megyére igaz, hogy az érintett települések többsége kiemelten érzékeny felszín alatti vízminőség-védelmi terület övezete területén fekszik.

A DAREH Önkormányzati Társuláshoz tartozó projektterület földrajzilag a Dél-alföldi régió keleti részén elhelyezkedő Békés megye, valamint Csongrád megye keleti területére terjed ki. A települések jellemzően ártérperemi területen, a Körös-Maros völgy területén helyezkednek el. A víztéri árterületeken, illetve a szikes-sós vidékeken nagy számban találhatók természetvédelmi területek melyek nagyrészt a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartoznak és döntő többségük ún. NATURA 2000 terület közelében található.

Mi az a Natura 2000?

Magyarország az Európai Unióhoz való csatlakozása után köteles volt közösségi jelentőségű természetes élőhelyei, valamint állat- és növényfajai védelmében területeket kijelölni, amelyek így az EU ökológiai hálózatának, a Natura 2000 hálózatnak a részeivé váltak. Ezek között igen nagy százalékban vannak mezőgazdasági területek, gyepek, tavak, folyók, erdők, ahol évszázadok óta gazdálkodás folyik.

Natura 2000 rendelet által érintett közvetlenül veszélyeztetett lerakók:

Geszt: Dél-Bihari szikesek; Székkutas: Hódmezővásárhely környéki és csanádi-háti gyepek.

Nem közvetlenül, de veszélyeztetett NATURA 2000 területek:

Árpádhalom – közvetlenül határos a Mágocs-ér Kiemelt Jelentőségű Különleges természetmegőrzési területtel

Bucsa – szomszédos ingatlana: Dévaványa környéki gyepek

Csanádpalota – szomszédos ingatlana a Vásárhelyi és Csanádi gyepek Kiemelt Jelentőségű Különleges természetmegőrzési terület

Mezőgyán – szomszédos ingatlana: Dél-Bihari szikesek

Nagymágocs – kb. 10m-re tőle helyezkedik el a Mágocs-ér

Székkutas – a szomszédos ingatlan különleges madárvédelmi terület

A bezárt hulladéklerakók rekultivációjának pályázatában egyre közeledik a kivitelezés elkezdése is, az uniós pályázat szereplőinek köre ismét bővült. Közbeszerzési eljárás során kiválasztották a mérnök szervezetet, amely a mérnöki és műszaki ellenőri feladatokat látja el az építés során a Délkelet-Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH) Létrehozását Célzó Önkormányzati Társulás megbízásából.

A nyertes a DAREH II. Mérnök Konzorcium (konzorciumvezető: Országos Vízügyi Beruházási Mérnöki Konzulens és Tervező Kft., konzorciumi tagok: UTIBER Közúti Beruházó Kft., JT Infotéka Szolgáltató Kft.).

A DAREH a KEOP-2.3.0 konstrukció első fordulójában a projektterületre vonatkozóan két pályázatot nyújtott be (I. és II. ütem). Az II. ütemben résztvevő települések: Apátfalva, Árpádhalom, Békés, Bucsa, Csanádpalota, Csanytelek, Csorvás, Derekegyház, Fábiánsebestyén, Földeák, Füzesgyarmat, Gádoros, Geszt, Hunya, Kamut, Kardos, Köröstarcsa, Kunágota, Magyarcsanád, Makó, Méhkerék, Mezőgyán, Mezőhegyes, Murony, Nagymágocs, Nagytőke, Óföldeák, Okány, Örménykút, Sarkadkeresztúr, Szegvár, Székkutas, Szentes, Telekgerendás, Vésztő

A térségi szintű rekultivációs programban összesen 76 db hulladéklerakójának rekultivációját valósítja meg, ebből 37 db-ot kíván megoldani a II. ütemben. Ezzel párhuzamosan zajlik az I. ütem is, amelybe 39 lerakót vontak be. A projekt megvalósítja a régió rekultivációs céljainak 40%-át, illetve az országos célok közel 5%-át. A jelentős uniós támogatás és a mellé rendelt állami forrás a Társulásnak 100%-os, vissza nem térítendő támogatást jelent, a megvalósítás záró dátuma 2015. május.

A projekt elszámolható bruttó összköltsége 5.234.022.397 Ft, melyet a támogatási szerződés értelmében teljes mértékben az uniós forrás fedez.

A projekt megvalósítási időszaka: 2012. október 19. – 2015. május 19.

reku

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .