fbpx

Zöldpártok képviselői tájékozódtak az atomerőműben

Rebecca Harms, az Európai Parlament zöldpárti frakciójának társelnöke, Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke és Szél Bernadett, az LMP társelnöke látogatott a Paksi Atomerőműbe csütörtökön.

    A zöld szervezetek képviselői személyesen győződhettek meg a létesítmény biztonságos működéséről, a hazai ellátásban betöltött meghatározó szerepéről és magas társadalmi elfogadottságáról – közölte az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az MTI-vel.
    A közlemény szerint az atomerőmű biztonsági igazgatója, Volent Gábor bemutatta a látogatóknak a folyamatos, átlátható lakossági tájékoztatás eredményeit, a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokat, amelyek szerint a lakosság több mint háromnegyede támogatja az atomerőmű működését. 
    Az adatokra utalva kiemelte, hogy tovább erősödött az állampolgárok bizalma a paksi atomerőmű biztonságosságával kapcsolatban. Az igazgató szerint ennek egyik oka az lehet, hogy amint az Európai Tanács által kezdeményezett Célzott Biztonsági Felülvizsgálat eredményeit ellenőrző nemzetközi szakértői csoport felülvizsgálati jelentése is megerősítette, az erőmű teljes mértékben megfelel a legkorszerűbb biztonsági előírásoknak. 
    A támogatottság másik oka a megfizethetőség. A lakosság legnagyobb része tudja, hogy a nukleáris energia ára a többi energiaforráshoz képest a legkedvezőbb – tette hozzá.
    Volent Gábor hangsúlyozta: a paksi erőmű a karbantartások, fejlesztések eredményeként ma már egy teljes generációval modernebb az eredeti átadáskori állapotánál, bármelyik európai egységgel felveszi a versenyt. 
    Kitért arra is, hogy a legolcsóbb áramot előállító, a hazai villamosenergia-termelés közel felét adó erőmű meghatározó szerepet játszik az ellátásbiztonság szavatolásában és a drágábban működő erőművek önköltségi árának kiegyenlítésében, így a fogyasztói árak megfizethető szinten tartásában. 
    A biztonsági igazgató rámutatott: a kedvező ár a folyamatban lévő üzemidő-hosszabbítás, valamint a hulladékkezelés és a majdani leszerelés költségeit is fedezi, azokhoz állami költségvetési forrásra nem lesz szükség. Hozzáűzte, a négy paksi blokk üvegházhatású gázok kibocsátása nélkül működik, évente kétmillió ember oxigénszükségletét, vagyis a magyar erdők éves oxigéntermelését takarítja meg. 
    A közlemény szerint a nyílt párbeszéd jegyében az atomerőmű vezetői válaszoltak a látogatók minden kérdésére, beleértve a 2003-as üzemzavar kezelésére vonatkozó kérdéseket is.
    A politikusok az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. vezérigazgatójával is találkoztak, a megbeszélésen Ámon Ada, az Energiaklub igazgatója is csatlakozott a zöldpárti delegációhoz. Nagy Sándor vezérigazgató arról adott tájékoztatást, hogy a vállalat az Országgyűlés felhatalmazása alapján és a Nemzeti Energiastratégiával összhangban a hazai nukleáris villamosenergia-termelő kapacitások hosszú távú fenntartásához kapcsolódó előkészítő, tervező-elemző munkát végez, a majdani létesítés kereteinek meghatározásán dolgozik. 
    A konstruktív megbeszélésen abban állapodtak meg, hogy a hazai és európai energetikai kérdésekről folytatott eszmecserét folytatják – áll a közleményben. 
    Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. elkötelezett a nyílt párbeszéd mellett, rendszeresen fogadja, tájékoztatja a hazai civil szervezeteket.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .