fbpx

Befejeződött a vásárosnaményi hulladéklerakó rekultivációja

Befejeződtek a vásárosnaményi hulladéklerakó rekultivációjának kivitelezési munkálatai, a depónia rendezésére nagyrészt uniós támogatásból mintegy 298 millió forintot fordított a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei város önkormányzata – közölte a helyhatóság az MTI-vel.

reku

    A 9 ezer lakosú beregi település lerakója még a települési szilárdhulladék lerakókkal kapcsolatos jogi szabályozás bevezetése előtt létesült, így nem felelt meg a jelenleg érvényben lévő rendeletnek. A hulladéklerakó – kialakításából adódóan – a vízre, a talajra és a levegőre, mint környezeti elemekre nézve potenciális szennyezőforrás volt, így a jelenleg érvényben lévő jogszabály értelmében az üzemeltető önkormányzat köteles volt gondoskodni a hulladéklerakó rekultivációjáról.
    A rekultivációs munkákra az Új Széchenyi Tervből 95 százalékos támogatási intenzitás mellett 283 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a helyhatóság. A munkálatok során tömörítették a hulladékot, amelyre fedő- és kiegyenlítő réteget raktak, majd csapadékvíz-gyűjtő és visszalocsoló rendszert és monitoring kutakat építettek ki a területen. A záróréteg kialakítása után őshonos növényfajokkal telepítették be a lezárt depóniát.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .