fbpx

Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft.: 15 év, 100 milliárdnyi beruházás

Tizenöt év alatt 106 milliárd forintot fordított beruházásra a Radioaktív Hulladékokat Kezelő (RHK) Nonprofit Kft., amely négy fontos hulladék-elhelyezési projektért felelős. A cég, amely közhasznú társaságként, 63 munkatárssal kezdte működését, jelenleg évi 30 milliárd forinttal gazdálkodik és 204 embert foglalkoztat.

 

Kereki Ferenc ügyvezető az alapítás évfordulójára rendezett ünnepségen azt mondta, tizenöt év egy olyan szakmában, mint a radioaktív hulladék kezelése, amelyben sok száz, bizonyos hulladék esetében pedig tízezer, illetve százezer évekre keresnek biztonságos megoldást, csupán egy pillanatnak számít.

Az önálló cég létrehozásának feltételeit az 1996-ban hatályba lépett atomtörvény teremtette meg azzal, hogy kimondta: az atomenergia felhasználása és az ezzel járó kötelezettségek állami feladatot képeznek, illetve azzal, hogy létrehozta a működés fedezetéül szolgáló Központi Nukleáris Pénzügyi Alapot, amelynek legnagyobb befizetője az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.

Az RHK Kft. átvette a telephely-kutatási, majd később a tárolóüzemeltetési feladatokat a paksi atomerőműtől, másrészt gondoskodott a nem atomerőművi eredetű radioaktív hulladékok átvételéről és megfelelő elhelyezéséről. Tizenöt év alatt 106 milliárd forintot költöttek beruházásra kiemelt figyelmet fordítva a biztonságosságra – hangsúlyozta az ügyvezető.

Az RHK Kft. MTI-hez is eljuttatott közleménye szerint a magas műszaki színvonal biztosítását alapkövetelménynek tekintik, amire a legkiválóbb példa a nemzetközi szinten is elismert bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT). A hosszú évekig tartó kutatási tevékenységnek, majd az összesen 68 milliárd forint értékű beruházásának köszönhetően, Magyarország ma világszínvonalú végleges tárolóval rendelkezik a paksi atomerőmű kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékainak biztonságos tárolására.

A felszín alatti kamrákban 130 konténerben 1170 darab kis és közepes aktivitású hulladékot tartalmazó hordó került végleges helyére.
Hasonlóan eredményes projektnek tekintik a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójának (KKÁT) biztonságos üzemeltetését és a paksi atomerőmű igényeinek megfelelő bővítését. 2001-ben, amikor a KKÁT üzemeltetése a társasághoz került, 7 kamrában 3150 kazetta tárolását tudták biztosítani.

Tizenöt év alatt elkészült további 13 tárolókamra, amelyekben ma már több mint 7600 kazettát tárolnak. Erre a beruházásra 32 milliárd forintot költöttek.
A cég működteti Püspökszilágyban a Radioaktívhulladék-feldolgozó és Tárolót (RHFT), ahol intézményi kis és közepes aktivitású hulladékot helyeznek el. Amióta a telephely üzemeltetése az RHK Kft. felelősségi körébe tartozik, 6 milliárd forintot költöttek fejlesztésre. A negyedik nagy projekt, a jövőbeli nagy aktivitású tároló, amely jelenleg a felszíni kutatás előkészítő fázisában tart.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .