fbpx

Öt-tíz évet vehet igénybe a légszennyezés kezelése Kínában

Öt-tíz évet vehet igénybe a légszennyezés kezelése Kínában – idézi a kínai sajtó Hszie Csen-huát, a központi gazdaságtervező (NDRC) alelnökét – más szakemberek szerint ugyanakkor több évtizedig is eltarthat a “tűzoltás”.

    Az ország levegője súlyos mértékben szennyezett, ami a lakosok fizikai és szellemi egészségét is befolyásolja – mondta a Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság (NDRC) alelnöke, aki egyben Kína főtárgyalója a nemzetközi klímaügyi konferenciákon.
    A sina.com beszámolója szerint Hszi a jelenség fő okaiként az elavult növekedési modellt, az ipari struktúrát és energiafelhasználási módozatokat jelölte meg, melyekhez a felelőtlen vállalatok környezeti terhelése is nagymértékben hozzájárul.
    A probléma kezelését a főtárgyaló a következő öt-tíz évben látja megoldhatónak, optimistábbnak mutatkozva ezzel a kínai sajtó által korábban idézett szakértőknél és jelentéseknél. 
    A pekingi Csinghua Egyetem levegőszennyezéssel foglalkozó szakértője, Hao Csi-ming egy év eleji konferencián például arra emlékeztetett: a leginkább szennyező iparágak, így a szénbányászat, a vas- és acéltermelés az ötéves terveket felülmúló mértékben nőnek, s mindezt bármiféle környezeti kontroll nélkül. Ha a szénfogyasztás bővülése az elmúlt évekhez hasonló ütemben folytatódik, a légszennyezés mértéke elfogadhatatlanná nő majd – mondta Hao. 
    A Kínai Politika- és Jogtudományi Egyetem professzora, Vang Can-fa a South China Morning Postnak nyilatkozva korábban a probléma egy másik aspektusára világított rá, úgy vélte, a környezetszennyezés hosszú távú kezeletlensége a hatóságok “jogszabályokon felül állóságának” tudható be, a gazdasági növekedés ugyanis prioritást élvez a környezeti aggályokkal szemben.
    Az elmúlt hetek riasztó szmoghelyzetére, valamint a hagyományosan “ködösebb” őszi és téli hónapok beköszöntére is válaszul a kínai kormány szeptember közepén egy átfogó, minden korábbinál szigorúbb kezelési tervet tett közzé. A 84 pontos rendelkezés célja a hagyományos energiaforrások visszaszorítása, az autók számának csökkentése, a vas- és acéltermelés kapacitásainak megvágása, a környezetet károsítók korábbinál szigorúbb büntetése.

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .