fbpx

A szelektív hulladékgyűjtők rejtélye

Napjainkban sokan igyekeznek környezettudatosan élni, vagy ha az nem megy, hát legalább a kisebb dolgokra figyelni: energiatakarékos égőt használni (bár manapság mást nagyon már nem is kapni), elzárni a csapot, lekapcsolni a villanyt és persze szelektíven gyűjteni a szemetet.

Több előnye is van

Talán ezért is egyre több szelektív szemétgyűjtő sziget jelenik meg – mindenki ismeri ezeket a színes, négyes csoportokat, ugye? Sajnos annyi még nincsen, hogy mindenki háza elé jusson, vagy minden utcasarokra. Emiatt aztán sokan kénytelenek nem kis távot megtenni a hozzájuk legközelebb eső ilyen szigethez, hogy a megfelelő rekeszekbe zúdíthassák az otthon felhalmozott üveget, papírt és műanyag palackot.

Persze a dolognak a környezet védelme mellett más nyilvánvaló előnye is van: ennek az elszállításáért nem nekünk kell fizetni – illetve csak közvetve -, tehát ha az ember szorgalmasan hordja ide az újrahasznosítható hulladékot, akkor a saját kukája jóval lassabban telik (arról az élvezetről pedig ne is beszéljünk, mikor az üvegpalackok segítségével levezethetjük a felgyülemlett feszültséget: nagyon jóleső csattanással múlnak ki ugyanis a tároló alján a megfelelő erejű lökés hatására).

Nagy segítség ez vidéken is: oda is járnak ugyanis a SZOVA dolgozói szelektív hulladékot gyűjteni, csak ott ezt a szelektív-szigetek helyett zacskókkal oldják meg (aki ahány zacskót telepakol, annyit kap cserébe).

Egybeöntik?

És ha már ennyire szívünkön viseljük szegény Földünk sorsát, bizony eléggé megdöbbentő, mikor meglátjuk, hogy jön a szemeteskocsi a tárolókért, és nem egyet, hanem kettőt egybeönt, mielőtt vidáman távozna. Hát ezért gyűjtögettük olyan lelkiismeretesen mindent? Hogy egybeszórják, és nyilván ne is hasznosítsák újra? Mert ugyan ki válogatná ki, ha ennyire összekeveredett?

Mielőtt azonban megindulna a felháborodott tömeg a SZOVA székháza felé, meg kell hogy nyugtassunk mindenkit. Nem, nem öntik össze a különböző konténereket, kivéve a PET-palackosokat, mert abból kettő van. Erről könnyen meggyőződhet mindenki: számolják csak meg, hány konténer is van egy ilyen szigeten. Négy. Egy a papírnak, egy az üvegnek, és mivel ebből mindig rengeteg van, kettő a PET palackoknak. Mindegyik tárolót más-más napokon ürítik, kivéve a műanyag palackokat, mert azokat egyszerre viszik el. Mind a kettőt.

Szóval, ha valaki azt látja, hogy a kukások gondtalanul egymás után öntik bele a szemetesek tartalmát a kukásautóba, ne aggódjanak: nem történik semmi szörnyűség, csupán logikusan egyszerre viszik el a két egyforma szemetet tartalmazó konténer tartalmát. Sőt, inkább a kukásokkal kell együtt érezni: ugyanis a konténerekbe sok olyasmi is belekerül, ami egyáltalán nem oda való, és azokat valakinek bizony ki kell onnan válogatni.

Mindenki jól jár

Gyakran megesik például, hogy abban a zacskóban dobják bele az üvegeket a tárolóba, amiben gyűjtötték őket. Csakhogy a zacsi ugyebár nem üvegből van, úgyhogy semmi keresnivalója nincsen a konténerben. Persze ez sokszor csupán a véletlen, a figyelmetlenség műve, de sajnos akadnak, akik a szelektív gyűjtőt a saját szemetesükként használják, és gond nélkül ide hordják a háztartásban keletkezett összes hulladékot.

Szóval a szelektívvel mindenki csak nyerhet. Mi azért, mert ennyivel is kevesebbet kell fizetni a szemétszállításért, és mert így legalább megnyugtathatjuk a lelkiismeretünket, hogy igenis teszünk valamit a környezetünk védelmében. Az illetékes szervek azért, mert az így gyűjtött és újrahasznosított szemét nem növeli a szeméttelepeket, és így azokat hosszabb ideig lehet használni. A Földünk – nos őt ugyan senki sem kérdezte, de talán ő örül az egésznek a leginkább, tekintve hogy legalább ez a szemétmennyiség nem az ő erdeit és folyóit szennyezi.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://www.nyugat.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .