fbpx

Raklap, váza vagy kuka lesz a csikkekből Vancouverben

A cigarettacsikk-újrahasznosítási program élére áll a kanadai Vancouver: a hét eleje óta ládákban gyűjtik az elhasznált cigarettavégeket, amelyekből műanyag raklapot, vázát vagy akár szemétkosarat készíthetnek.

A világ legzöldebb városa programban Vancouver négy belső kerületében összesen 110 darab csikkgyűjtődobozt szereltek fel. A felirattal megjelölt ládákba dobott szemetet újrahasznosítják.

A csikkgyűjtő és -újrahasznosítási mozgalmat a Magyarországon is jelen levő amerikai TerraCycle kezdeményezte. Az új projekttől a városvezetők azt várják, hogy a közterek és nyilvános helyek tisztábbak, élhetőbbek lesznek.

A cigarettacsikkek lebomlása a közhiedelemmel ellentétben nagyon lassú folyamat, a filterben található cellulóz-acetát pedig különösen veszélyes lehet a vízi tápláléklánc egyensúlyára.

Egy felmérés szerint a cigarettacsikk korunk egyik leggyakoribb szemetévé vált az elmúlt 25 évben: minden tíz darab szemétből három cigarettacsikk.

Vancouver az éghajlatváltozás elleni küzdelem egyik fő zászlóvivőjének számít, a Természetvédelmi Világalap (WWF) márciusban a Föld órája ünnep fővárosának is megválasztotta. A 2020-ig megvalósuló környezettudatossági programjában a célok között szerepel, hogy az új épületek karbonsemlegesek legyenek működésükben, több legyen a “zöld” munkahely, a helyiek pedig útjaik felét gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel tegyék meg.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .