fbpx

Vastagabb lesz az ‘egyszerűbb’ közműszámla

Nem az a hulladékszállítók fő gondja, hogy időben át tudnak-e állni az új számlaképre, hanem hogy addig maguktól egységesítsék a kívánalmaknak megfelelően a most széttagozott díjszerkezetüket – tudtuk meg a Köztisztasági Egyesülésnél. A Fidesz szerint “egyszerűbb” számla vastagabb lesz, ami megnöveli a postaköltséget.

Az új számlaképtörvény végrehajtása kapcsán a legnagyobb problémát a hulladékgazdálkodási közszolgáltatásban alkalmazott sokféle díj, a számlafizetők igen széles köre, a rendkívül eltérő igénybevétel, az esetleges kedvezmények eltérő alkalmazása okozza, amit most – még az új díjképzési szabályozás előtt – a számlákban egységesíteni kellene – közölte megkeresésünkre Nagy György, a hulladékszállító vállalkozásokat tömörítő Köztisztasági Egyesülés igazgatója. Úgy látják, ebben további egyeztetésekre, belső szakmai konzultációkra lesz szükség.

A hulladékszállításra július 1-jétől hatályba lépett rezsicsökkentés már érintette a számlaképet annyiban, hogy fel kellett tüntetni a a fogyasztókat érintő, a rezsicsökkentés nélkül fizetendő összeget, a rezsicsökkentés mértékét a számlázási időszakban, illetve annak július 1-jétől göngyölített összegét – szögezte le. Megfogalmazása szerint az erre való felkészülés “sem volt zökkenőmentes”, de mára rendeződött a helyzet.

A most elfogadott jogszabály abban a vonatkozásban jelent változást, hogy teljesen új rendszert kell kialakítani, az eddigiek nem alkalmazhatók. Sokan, főleg a kisebb cégek, ahol a számla nyomtatását maguk végezték, a júliustól alkalmazott, megvásárolt számlanyomtatványokat, nyomatókat, kialakított programokat nem használhatják a jövőben. A számlakészítő programokat mindenhol át kell alakítani, újakat kell készíteni. Az új számlaképformátumnak megfelelően szinte mindenhol nagyobb mennyiségű papírra lesz szükség, ami növelni fogja a kiküldendő számla tömegét, tehát nagyobb postaköltséget jelent. Kalkulációik szerint egy számlacsomag átlag 10 -15 forinttal kerül többe a jelenleginél.

A január 1-jei bevezetés a törvény értelmében azt jelenti, hogy ettől az időponttól teljesített szolgáltatások vonatkozásában kell az új számlát alkalmazni. Tehát havi számlázás esetén az első új tartalmú számlát februárban, negyedéves számlázásnál pedig áprilisban kell kiküldeni. Ez az időtáv a Köztisztasági Egyesülés igazgatója szerint elégséges a felkészülésre.

A cikk eredetiben itt olvasható.

Forrás: http://nol.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .