fbpx

Új hulladékgazdálkodó a Balaton partján

Jövő év elejétől kezdi meg működését a Pelso-kom Kft., a 71 települést összefogó Dél-Nyugat Balatoni Hulladékgazdálkodási Társulás (DBHT) szolgáltató cége – tájékoztatta Lombár Gábor, a társulás elnöke, Balatonfenyves (független) polgármestere szerdán az MTI-t.

A DBHT-ben egy éves előkészítő munka eredményeként született meg a napokban a térségi hulladékgazdálkodás megoldásának módját, formáját is tartalmazó társulási tanácsi döntés – mondta a polgármester. A tagok elfogadták a hulladékgazdálkodásról szóló keretmegállapodást is. Ennek értelmében a DBHT a közszolgáltatási engedéllyel rendelkező cégének, a Pelso-kom Kft.-nek (korábbi nevén ZöŐD Kft.), valamint a szolgáltatás tárgyi és részben szakmai feltételeit biztosító Nyír-Flop Kft.-vel arra szerződött, hogy a 71 település közigazgatási területén olcsó és hatékonyan működő hulladékgazdálkodási rendszert hozzon létre. Az új szolgáltató cég menedzsmentje a következő hetekben áll fel, a társaság központja Lengyeltótiban lesz.

Lombár Gábor beszélt arról is, eredetileg azért akartak saját hulladékszolgáltató céget, mert nehezményezték, hogy jelentős nyereséggel működhet a térségben szolgáltató, külföldi tulajdonban lévő AVE Zöldfok Zrt., miközben a szolgáltatási árak egyre emelkednek. A gazdasági környezet azonban időközben jelentősen megváltozott; a lakossági hulladékszállítás hatósági áras lesz, ugyanakkor emelkedtek a hulladéklerakási díjak és az e-útdíj is a szolgáltatók költségeit növeli, amit lehetetlen lesz a díjakban érvényesíteni. A társult önkormányzatok számításai szerint a jövő évben még tudják veszteség nélkül működtetni az új, közös szolgáltató cégüket, de a folytatás bizonytalan.

A DBHT tagjainak zöme a dél-balatoni hulladékgazdálkodási projekt tagja volt korábban, ahonnan kiváltak. A települések kiválása után mai napig tartó elszámolási vita kerekedett. A bíróságon jelenleg két per van folyamatban.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .