fbpx

Tatai Környezetvédelmi Zrt.: Magyarország nem sért uniós előírásokat Almásfüzitőn

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. nyugodtan várja az újabb ellenőrzéseket, hiszen Magyarország nem sért uniós előírásokat Almásfüzitőn, ott az elmúlt években folyamatosan ellenőrizték a magyar és uniós jogszabályok betartását – 14 hatóság több mint 60 vizsgálata mindent rendben talált – közölte a társaság az MTI-vel.

    A társaság közleményében arra reagált, hogy uniós források az MTI-vel közölték: kötelezettségszegési eljárás megindításáról döntött a héten az Európai Bizottság Magyarország ellen az Almásfüzitőn található vörösiszap-tároló ügyében. 
    Almásfüzitővel kapcsolatban a név nélkül nyilatkozó bizottsági forrás elmondta, hogy Brüsszel szerint Magyarország nem megfelelően alkalmazza az úgynevezett hulladék-keretirányelvet és a természetes élőhelyek védelméről szóló direktívát a VII. számú vörösiszap-tározó esetében. A bizottsági forrás arra is kitért, hogy a tározóval kapcsolatos szabálytalanságok miatt a Greenpeace Magyarország tett panaszt Brüsszelben, a bizottság pedig részletesen megvizsgálta a környezetvédők állításait, s miután a magyar hatóságokkal is konzultált, úgy találta, hogy Magyarország valóban nem teljesíti a direktívákból fakadó kötelezettségeit.
    A Tatai Környezetvédelmi Zrt. közleménye szerint Magyarországot folyamatosan próbálják lejáratni, legutóbb azonban az évezred árvizekor is egyértelműen bebizonyosodott, hogy az almásfüzitői tározóknál minden rendben van.
    “Bizottság sajtóban megjelent állításával szemben a hetes tározón a hazai és az uniós jogszabályok által meghatározott és engedélyezetthulladékhasznosítás történik” – álla közleményben.
    A társaság emlékeztet arra, hogy az elmúlt években a Környezetvédelmi Főfelügyelőség más magyar hatóságokkal együtt kétszer is teljes körű felülvizsgálat alá vette az engedélyeket, és megállapította, hogy ezek megfelelnek az európai uniós előírásoknak és kategorizálásoknak.
    Almásfüzitőn a tevékenység következtében az elmúlt években jelentősen javult a környezet állapota: harmincadára csökkent a levegőben szálló vörösiszap-por mennyisége és folyamatosan javul a talajvíz állapota is. Az almásfüzitői engedélyek kiadásakor, az uniós állításokkal ellentétben elvégezték az élőhelyekről szóló irányelv által megkövetelt vizsgálatokat – hangsúlyozza a társaság.
    Megemlítik azt is, hogy a Tatai Környezetvédelmi Zrt. az elmúlt években többször is meghívta a Bizottság képviselőit, hogy a helyszínen győződjenek meg a környezet állapotának a javulásáról és arról, hogy a környéken élő lakosság támogatja a vörösiszap-tározók lefedését.
    A magyar hatóságoknak a következő két hónapban információkat kell szolgáltatniuk arról, hogy Almásfüzitőn betartják az uniós előírásokat. A Tatai Környezetvédelmi Zrt. minden szükséges segítséget megad ahhoz, hogy a Bizottság teljes egészében megismerje a valós tényeket – áll a közleményben.
    (A Tatai Környezetvédelmi Zrt. végzi az egykori Timföldgyár hét zagykazettáját porzás-mentesítését. A vörösiszap lefedésére a cég által kifejlesztett és szabadalmaztatott ipari komposztálással előállítható mesterséges talajt használják.)

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .