fbpx

Antibiotikum és fájdalomcsillapító egyes tajvani tejtermékekben

A Tajvanon árusított összes tejtermék akár 70 százaléka is tartalmazhat gyógyszerszármazékokat, amelyek a tejet adó állatok szervezetéből kerültek a termékekbe – írja legújabb számában a Business Weekly című kínai magazin.

    A lap beszámolója szerint a szennyezés a legnevesebb és legkedveltebb gyártók termékeit is érintheti. A lap újságírói által szúrópróbaszerűen beszerzett és laboratóriumi vizsgálatra küldött mintákban többféle vegyi származékot, így antibiotikumokat, lágyítószert, fogamzásgátló tabletta és depresszió kezelésére alkalmazott gyógyszerek nyomát találták.
    Ezek a szerek a tejet adó tehenek szervezetéből kerültek a termékekbe, és sok esetben ártalmasak lehetnek az emberekre. Hosszú távon allergiát okozhatnak, valamint felhalmozódnak a szervezetben, a gyerekekre és idősekre pedig a felnőtteknél akár tízszer nagyobb veszélyt is jelenthetnek.
    A gyártó vállalatok a Business Weeklynek úgy nyilatkoztak, hogy a kérdéses árucikkeket a helyi minőség-ellenőrzési hivatal bevizsgálta, s árusításra alkalmasnak találta. A laboratóriumban kimutatott szerek a tiltott szerek listáján nem szerepelnek, illetve az illetékes tárca nem szabott azokra mennyiségi határt. 
    Az újságcikk megjelenését követően Taipei Times című tajvani napilap pénteken azt írta, hogy a helyi élelmiszer- és gyógyszerhivatal felszólította az egészségügyi szervezeteket az ügy kivizsgálására és az esetleges bűnösök felelősségre vonására.
    Kínában az elmúlt években szinte mindennapossá váltak a tejtermékeket illető botrányok, amelyek a hazai tejipari vállalatok jelentős meggyengülését eredményezték. Hogy az iparágat segítse, a kínai kormány szeptember végén bejelentette: 30 milliárd jüanos (1000 milliárd forint) állami támogatást nyújt a konszolidációra.

Forrás: MTI

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .